Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 21.11.2019. 13:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Strategija poljoprivrede: Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom

Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kojem trebamo ići, kaže ministrica Marija Vučković.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.428
  • 164
  • 0

"Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom i koji neće odgovarati na osnovne potrebe hrvatskih proizvođača hrane. Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kojem trebamo ići, kao i korake koje moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Odradili smo najveći dio analitičkog posla pa trenutno sve prikupljene podatke i informacije pretvaramo u smjernice za buduće djelovanje.

Stavili smo fokus na specifične hrvatske potrebe odnosno definirali naše prioritete, koje ćemo zatim ugrađivati u novi europski koncept. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će svakako rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene", naglasila je ministrica Marija Vučković pri otvaranju javnih konzultacija u Zagrebu o prvom nacrtu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Predstavljen nacrt Strateške vizije 

Otvorene javne konzultacije "Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, četvrte su po redu na kojima su poljoprivrednicima i svim dionicima predstavljeni prvi nacrt Strateške vizije te proces izrade strategije, plan provedbe i sektorske analize znanstvenih institucija. Izrada sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja se temelji na provedbi dubinske analize dostupnih podataka i procjeni uspješnosti dosadašnje politike te uključenosti svih dionika u svaku fazu projekta.

Strateška vizija razvoja poljoprivrede RH nakon 2020., uključite se u konzultacije!

Rezultati analize, odnosno dijagnostičko izvješće, predstavljeno je udrugama proizvođača i ostalim dionicima u srpnju ove godine u Ministarstvu poljoprivrede, a javne konzultacije se održavaju u Pazinu, Dugopolju, Zagrebu i Osijeku.

"Dubinska analiza, odnosno dijagnostičko izvješće je nastalo sveobuhvatnom analizom sektorskih podataka, kao i ključnih vanjskih čimbenika koji direktno ili indirektno utječu na poljoprivredu, ruralni prostor i akvakulturu. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Ministarstvo je u proces izrade strateških dokumenata angažiralo vanjske i domaće stručnjake koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne i ribarstvene politike EU, ali i one izvan EU.

Završena prva faza projekta 

Na desetak radionica, organiziranih u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Zagrebu, sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika i ribara koji su iznijeli svoja mišljenja i stavove o stanju u hrvatskoj poljoprivredi i ribarstva, a provedena je i web anketa. Ministarstvo poljoprivrede je na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslalo 174.460 pisama s osnovnim informacijama o projektu i poziv na aktivno uključivanje. Povratne informacije prikupljene na ovaj način ugrađene su u dokumente koje smo do sada izradili te će poslužiti za izradu konačne Strategije", navode iz Ministarstva. 

S izradom analitičkih dokumenata završena je, kažu, prva faza projekta. Ministarstvo će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata.

"Ovako zamišljena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja poslužit će Ministarstvu poljoprivrede kao podloga za izradu Nacionalnog strateškog plana za programsko razdoblje 2021.-2027. u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a", istaknula je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Strategija poljoprivrede Konzultacije Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Kojom ocjenom biste opisali mandat ministrice poljoprivrede Marije Vučković?

426


Glasova: 229

Nedovoljan (1) 53,8%

Glasova: 99

Dovoljan (2) 23,2%

Glasova: 47

Dobar (3) 11,0%

Glasova: 26

Vrlo dobar (4) 6,1%

Glasova: 25

Izvrstan (5) 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]