• Strategija poljoprivrede
  • 21.11.2019. 13:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Strategija poljoprivrede: Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom

Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kojem trebamo ići, kaže ministrica Marija Vučković.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.401
  • 164
  • 0

"Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom i koji neće odgovarati na osnovne potrebe hrvatskih proizvođača hrane. Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kojem trebamo ići, kao i korake koje moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Odradili smo najveći dio analitičkog posla pa trenutno sve prikupljene podatke i informacije pretvaramo u smjernice za buduće djelovanje.

Stavili smo fokus na specifične hrvatske potrebe odnosno definirali naše prioritete, koje ćemo zatim ugrađivati u novi europski koncept. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će svakako rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene", naglasila je ministrica Marija Vučković pri otvaranju javnih konzultacija u Zagrebu o prvom nacrtu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Predstavljen nacrt Strateške vizije 

Otvorene javne konzultacije "Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, četvrte su po redu na kojima su poljoprivrednicima i svim dionicima predstavljeni prvi nacrt Strateške vizije te proces izrade strategije, plan provedbe i sektorske analize znanstvenih institucija. Izrada sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja se temelji na provedbi dubinske analize dostupnih podataka i procjeni uspješnosti dosadašnje politike te uključenosti svih dionika u svaku fazu projekta.

Strateška vizija razvoja poljoprivrede RH nakon 2020., uključite se u konzultacije!

Rezultati analize, odnosno dijagnostičko izvješće, predstavljeno je udrugama proizvođača i ostalim dionicima u srpnju ove godine u Ministarstvu poljoprivrede, a javne konzultacije se održavaju u Pazinu, Dugopolju, Zagrebu i Osijeku.

"Dubinska analiza, odnosno dijagnostičko izvješće je nastalo sveobuhvatnom analizom sektorskih podataka, kao i ključnih vanjskih čimbenika koji direktno ili indirektno utječu na poljoprivredu, ruralni prostor i akvakulturu. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Ministarstvo je u proces izrade strateških dokumenata angažiralo vanjske i domaće stručnjake koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne i ribarstvene politike EU, ali i one izvan EU.

Završena prva faza projekta 

Na desetak radionica, organiziranih u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Zagrebu, sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika i ribara koji su iznijeli svoja mišljenja i stavove o stanju u hrvatskoj poljoprivredi i ribarstva, a provedena je i web anketa. Ministarstvo poljoprivrede je na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslalo 174.460 pisama s osnovnim informacijama o projektu i poziv na aktivno uključivanje. Povratne informacije prikupljene na ovaj način ugrađene su u dokumente koje smo do sada izradili te će poslužiti za izradu konačne Strategije", navode iz Ministarstva. 

S izradom analitičkih dokumenata završena je, kažu, prva faza projekta. Ministarstvo će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata.

"Ovako zamišljena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja poslužit će Ministarstvu poljoprivrede kao podloga za izradu Nacionalnog strateškog plana za programsko razdoblje 2021.-2027. u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a", istaknula je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Strategija poljoprivrede Konzultacije Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).