Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 18.11.2019. 12:00

Strateška vizija razvoja poljoprivrede RH nakon 2020., uključite se u konzultacije!

Konzultacije će se održati na četiri lokacije: Pazin, Dugopolje, Zagreb i Osijek.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 2.791
  • 207
  • 0

Uključite se u javne konzultacije "Hrvatska poljoprivreda nakon 2020.", pozivaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako objašnjavaju, javne konzultacije pod nazivom "Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.", organiziraju radi izrade nacrta Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, a održat će se na četiri lokacije u Hrvatskoj na kojima će se poljoprivrednicima i svim dionicima predstaviti prvi nacrt Strateške vizije te o njemu raspraviti.

Raspored konzultacija s početkom u 10 sati: 19. studenog u Pazinu (Otvoreno učilište), 20. studenog u Dugopolju (Hotel Katarina), 21. studenog u Zagrebu (Hotel International) te 22. studenog u Osijeku (Hotel Osijek).

"Ministarstvo poljoprivrede je 2018. pokrenulo proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za preokretanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi. U proces su od samog početka ugrađena dva osnovna postulata na kojima se bazira izrada Strategije, a to su provedba dubinske analize dostupnih podataka i procjena uspješnosti dosadašnje politike, koristeći najsuvremenije dijagnostičke metode te uključenost svih relevantnih predstavnika sektora i zainteresirane javnosti u apsolutno svaku od faza projekta.

Ovdje pogledajte sve komponente projekta, plan provedbe, projektni tim, prezentacije i dokumente.

Dubinska analiza, odnosno dijagnostičko izvješće je nastalo sveobuhvatnom analizom sektorskih podataka, kao i ključnih vanjskih čimbenika koji direktno ili indirektno utječu na poljoprivredu, ruralni prostor i akvakulturu. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Ministarstvo je u proces izrade strateških dokumenata angažiralo vanjske i domaće stručnjake koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne i ribarstvene politike EU, ali i one izvan EU", navode iz Ministarstva.

Napravljen je prvi korak u razvoju Nacionalne strategije poljoprivrede, što kaže analiza stanja?

Kako dodaju, na desetak radionica, organiziranih u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Zagrebu, sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika i ribara koji su iznijeli svoja mišljenja i stavove o budućnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva, a provedena je i web anketa. Na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslano je 174.460 pisama s osnovnim informacijama o projektu i poziv na aktivno uključivanje.

"S izradom analitičkih dokumenata završena je prva faza projekta. Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata. Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za ZPP 2021.-2027. kojeg će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU", zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Strategija poljoprivrede Poljoprivreda nakon 2020. Konzultacije Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!