Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suicidi među farmerima
  • 17.10.2019. 09:00

Stopa samoubojstava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od prosjeka

Razlozi su financijski problemi i socijalna izolacija na koju su trenutno poljoprivrednici osuđeni. Ovome se mora dodati sve veći pritisak radikalnih skupina ekologa zbog uporabe pesticida, ali i drugih skupina koje ih napadaju zbog uzgoja stoke.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 835
  • 112
  • 0

Francuski nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije (Institut National de la Statistique et des Études Économiques-INSEE) objavio je brojke o dramatičnoj situaciji koja se događa poljoprivrednim proizvođačima i farmerima. Prema podacima ovoga instituta, stopa samoubojstava među tom populacijom u Francuskoj je 20% viša od stope ostatka stanovništva, a o čemu smo prije točno dvije godine na Agroklubu već  pisali. 

Svaki drugi dan po jedan farmer počinio samoubojstvo?

Razlozi su, kako navodi HortoInfo, financijski problemi i socijalna izolacija na koju su trenutno poljoprivrednici osuđeni. Ovome se mora dodati sve veći pritisak radikalnih skupina ekologa zbog uporabe pesticida, ali i drugih skupina koje ih napadaju zbog uzgoja stoke.

Prema službenim podacima Nacionalnog vijeća za ekonomsku analizu, 84% prihoda francuskih poljoprivrednih proizvođača dolazi od subvencija, kako od same francuske države, tako i od Europske unije.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) omogućila je transformaciju francuskog proizvodnog sustava, ali kriza i promjene ZPP-a koje se događaju u posljednje vrijeme, zajedno s globalizacijom i novim proizvodnim modelima, čine da francuski proizvođači trpe veliku socijalnu nevolju. 

Ove je jeseni, točnije, 25. rujna premijerno je prikazan film "U ime zemlje" (Au nom de la terre) koji govori upravo o poljoprivrednoj krizi, a temelji se na stvarnim događajima želeći podići svijest o problemima s kojima se susreću francuski poljoprivrednici. 

Film prikazuje priču o Pierreu koji se nakon određenog vremena iz Sjedinjenih Država vraća u Francusku. Nakon preuzimanja očeve farme u kojoj provodi plan modernizacije plaćen kreditima, neko vrijeme živi sretno. No, dolazi kriza i financijski problemi, pada u depresiju te se odaje alkoholu. 

Trailer filma pogledajte u videu ispod teksta. 


Tagovi

Suicidi među poljoprivrednicima Statistika Kriza Au nom de la terre ZPP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

610


Glasova: 221

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,2%

Glasova: 314

Šanse su im male. 51,5%

Glasova: 75

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,3%

Pregled ankete

Pregled ankete