AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Svaki drugi dan po jedan farmer počinio samoubojstvo?

Svaki drugi dan po jedan farmer počinio samoubojstvo?

Francuska

Svaki drugi dan po jedan farmer počinio samoubojstvo?

Datum: 10.10.2017. 12:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Samoubojstva su sve češća među francuskim poljoprivrednicima, posebno onima s malih gospodarstava, koji žive jedino od poljoprivrede.

Novo istraživanje Francuske službe za javno zdravlje pokazalo je da su samoubojstva u ovoj zemlji češća među poljoprivrednicima nego u ostalom dijelu populacije. Razlozi su pad prihoda i sve više ekoloških propisa.

Financijski rizici i izolacija

Stopa samoubojstava je veća među vlasnicima malih gospodarstava i među farmerima koji žive isključivo od poljoprivrede. "To se objašnjava povećanom osjetljivošću na financijske rizike i većom socijalnom izolacijom", piše EurActiv.

Između 2007. i 2009. godine, svaki drugi dan, po jedan francuski poljoprivrednik počinio je samoubojstvo.

Zarada manja od 350 eura

Francusko udruženje za osiguranje poljoprivrednika (MSA) objavilo je da je 30% njihovih članova u 2015. godini zaradilo manje od 5.000 eura. Ljetos su upozorili da je u prošloj godini većina farmera zaradila i manje od 350 eura mjesečno. Tada su i utvrdili nacionalni plan prevencije samoubojstava poljoprivrednika.

Nove odluke štete poljoprivrednicima

Navodi se da se poljoprivrednici žale da trpe zbog visoke cijene politike zaštite prirodne sredine, a da ih nitko ništa ne pita.

Farmeri, ribari i šumari najskloniji samoubojstvu!

"Za poljoprivredu važe pravila Svjetske trgovinske organizacije i globalne cijene, a mi danas imamo niske cijene, nema zarade i moral je nizak. Na sve to imamo nove odluke i regulative, koje mogu dodatno pogoršati uvjete rada poljoprivrednika i njihovu sposobnost proizvodnje", rekla je generalna tajnica sindikata poljoprivrednika Seoska koordinacija (Coordination Rurale) Véronique Le Floc’h.

Foto: Bigstockphoto/Zulkiffle Mohd Kassim

Broj pregleda članka: 1355; Uspješnost članka: 196.75

Izvor: EurActiv

Tagovi: Poljoprivreda, Francuska, Samoubojstva

Ključne riječi članka: svaki, drugi, dan, po, jedan, farmer, pocinio, samoubojstvo, poljoprivrednika, cijene


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.