Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativni proteini
  • 01.10.2020. 07:30

Stočnu hranu prave od ličinki vojničkih muha: Hrane ih otpadom iz trgovina i tržnica

Ličinke svakodnevno pojedu do 30 tona zelenog otpada. Nakon što dovoljno narastu, suše ih i pretvaraju u stočnu hranu.

Foto: Twitter/Talash Huijbers
  • 508
  • 79
  • 0

Imate li kompostište, vjerojatno ste se barem jednom susreli s crnim vojničkim muhama koje su jajašca ostavili na biljnom otpadu. Ovi su kukci indikator kako u kompostu nema dovoljno ugljičnog materijala.

U vrijeme kada se sve više govori o alternativnim proteinima kako u prehrani ljudi, tako i stočnoj hrani, zanimljiva je informacija da larve crne vojničke muhe uzgajane na 1 hektaru, u jednoj godini, mogu dati više bjelančevina nego soja zasijana na 130 hektara, navodi celitron

Ovaj je potencijal prepoznala 25-godišnja djevojka Talash Huijbers iz Kenije, vlasnica farme Insectipro.

U 10 dana koliko je potrebno ličinkama da narastu treba ih hraniti, a to na ovoj farmi čine zelenim otpadom koji dolazi iz lokalnih trgovina, pekara, tvornica i tržnica glavnog grada Nairobija.

Kukci su budućost ljudske prehrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

"Uzimamo sav zeleni otpad i pretvaramo ga u vrijedne životinjske proteine", rekla je Huijbers za reuters.

Dnevno proizvedu do 2,5 tone ličinki

Svakodnevno obrađuju 20 do 30 tona otpada te proizvedu između 2 i 2,5 tona ličinki. Potom ih suše i pretvaraju u stočnu hranu. Sav preostali otpad i izmet koristi se kao gnojivo. Dio se upotrebljava na farmi, a ostatak se prodaje poljoprivrednicima iz obližnjih mjesta.

Radi se o unosnoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji, ali i načinu zbrinjavanja organskog otpada te održivoj hranidbi stoke. 

Meso brojlera hranjenih algama i ličinkama je ukusnije od onih koji su jeli soju?

"Ono što ostane kao otpad koristi se u daljnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno gnojidbi usjeva. Dok se od ličinki pravi hrana za stoku", kazao je Chrysantus Mbi Tanga, znanstvenik na Međunarodnom institutu za fiziologiju i ekologiju insekata sa sjedištem u Nairobiu (ICIPE), a na kojem se u posljednjih godinu i pol dana školovalo 2.000 farmera za ovaj uzgoj. Većina ih se, za razliku od mlade Talash, bavi manjom proizvodnjom.

Naime, njezin je Insectipro, u kojeg je prije dvije godine investirano 850.000 američkih dolara najveći proizvođač. "Prvu dobit očekujemo pred kraj godine", napomenula je Huijberis.

Žele surađivati i s farmaceutskim tvrtkama

Tvrdi da ne mogu pratiti narudžbe i da se nadaju da će udvostručiti ili čak utrostručiti proizvodnju do kraja godine, čim nabave veću sušaru za ličinke.

Sada pak istražuju proizvodnju hitina, odnosno nusprodukta kukuljice koja nastaje u pretvorbi larve u odrasli oblik kukca. Naime, ovaj kemijski spoj farmaceutska industrija koristi u sprejevima za previjanje rana pa tvrtka i u ovom pogledu može profitirati.

Prva hrvatska farma kukaca, cvrčci i vojnička muha alternativa GMO soji iz Brazila?

"Moje će poslovanje imati veliki utjecaj na gospodarstvo jer će smanjiti cijene stočne hrane, pružiti lokalnim farmerima mogućnost proizvodnje mesa i jaja te tako pomoći u rješavanju sigurnosti hrane u Keniji ", zaključila je Huijbers.


Tagovi

Insectipro Talas Huijberis Crna vojnička muha Ličinke Kružna ekonomija Održivost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više