Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba peradi
  • 29.07.2020. 07:30

Meso brojlera hranjenih algama i ličinkama je ukusnije od onih koji su jeli soju?

Glavni izvor proteina u stočnoj hrani je većinom soja, a briga o okolišu i sigurnosti hrane pokrenuli su istraživanja o alternativnim načinima hranidbe. Stručnjaci su analizirali hranidbu brojlera havajskom spirulinom i ličinkama vojničke muhe te otkrili zanimljive rezultate.

Foto: Vedran Stapić
  • 214
  • 17
  • 0

Uobičajeno je da se soja koristi kao glavni izvor proteina u proizvodnji peradi. Međutim, briga o okolišu i sigurnost hrane povezane s proizvodnjom ove grahorice u Južnoj Americi, na našem su kontinentu pokrenuli istraživanja i politike koje su se usredotočile na alternativne izvore proteina.

Novo ispitivanje objavljeno u časopisu The Science of Food and Agriculture, kojeg su proveli njemački znanstvenici analiziralo je meso tri skupine pilića. Prva je grupa brojlera hranjena ličinkama vojničke muhe (Hermetia illucens), druga algom havajska spirulina (Arthrospira platensis), a treća konvencionalnom hranom na bazi soje. Istraživači su usporedili okus, teksturu, miris i boju mesa te dobili zanimljive rezultate.

Kako su alge i ličinke utjecale na okus piletine?

Ovi su stručnjaci primjetili da perad koja se hrani ličinkama muha ima manje ljepljivu teksturu prilikom žvakanja mesa, a okus se nije puno razlikovao od ostalog. S druge strane, pilići hranjeni algama imali su jači okus po piletini. Dakle, oba alternativna proteina pokazuju potencijal da zamijene soju u hranidbi iako rezultiraju manjim promjenama u okusu mesa.

Kukci su budućost ljudske prehrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

Brianne Altmann, vodeća autorica studije sa Sveučilišta Georg August iz Gottingena kaže da je nedavno izvješće jedno od prvih koje je iznijelo dokaze o okusu i kvaliteti mesa alternativnim načinima hranidbe. "Razmislite o tome kako je sastav i buke vina opisan na boci. Isto to smo postigli s piletinom, možemo opisati kakvo je iskustvo jela", tvrdi ona.

Postoje razlike u boji mesa

Što se tiče izgleda mesa, istraživači su otkrili da se ekološki hranjeni pilići razlikuju prilikom pečenja od piletine uobičajene na policama trgovina.

Meso pilića hranjenih ličinkama imalo je blago žutu nijansu, a ono hranjeno algama izražen narančasti ton. Iako kušači to nisu primijetili jer je ona izblijedjela kada se meso kuhalo, istraživači smatraju da bi razlika u boji ipak mogla odvratiti potrošače prilikom kupnje.

Treba napomenuti da je meso brojlera hranjenih na ovaj način imalo i veći udio masnih kiselina u odnosu na ostala dva uzorka. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazuju da hranidba vojničkih muha drugačijom vrstom hrane može promijeniti količinu masti i u piletini.

Radi se na inovativnoj stočnoj hrani

Kako se globalne stope potrošnje mesa i dalje povećavaju, istraživači kažu da bi i druge mogućnosti bile koristan dodatak u hranidbi brojlera. Trenutačno je oko trećine svjetskog poljoprivrednog zemljišta namijenjeno usjevima koji služe kao stočna hrana.

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

U svom izvješću o klimatskim promjenama Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrdila je da su proizvođači stoke odgovorni za puno više emisija stakleničkih plinova od proizvođača većine ostalih izvora prehrane. 

Budućnost prehrambenih sustava

"Davanje dodatnih opcija potrošačima promijenit će naše buduće prehrambene sustave", napominje Altmann. Dodaje i kako bi uključivanje poljoprivrednika u alternativne izvore hrane moglo biti izazovno s obzirom na troškove jer je primjerice, uzgoj algi dosta skup.

U SAD-u su neke farme već počele proizvoditi hranu s proteinima na bazi ličinki. Iako se hranidba algama ili ličinkama još ne smatra rasprostranjenim trendom u poljoprivredi, Altmann smatra da će se vjerojatno prvo koristiti u akvakulturi zbog obećavajućih rezultata koje su pokazali.


Tagovi

Hranidba pilića Hranidba brojlera Alge Ličinke Trend u hranidbi Istraživanje Alternativa soji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

145 godina Poljoprivrednog instituta