Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 20.04.2024. 09:00

Što muči europske poljoprivrednike? Predstavljeni prvi rezultati ankete o ZPP-u

Preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja ZPP-a zbog kojih su mjesecima trajali prosvjedi poljoprivrednika diljem EU, otkrila je Europska komisija.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 563
  • 40
  • 1

Europska komisija predstavila je preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali prosvjedi poljoprivrednika diljem EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. ožujka do 8. travnja, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovici godine.

Europska komisija otvorila online anketu o ZPP-u, recite im što vas smeta

Između ostalog, naveli su da su među ispitanicima 81% bili poljoprivrednici koji su podnijeli zahtjev za potporu, dok su ostatak oni koji nisu podnijeli (16%) ili je riječ o poljoprivrednim savjetnicima i drugim subjektima.

Muke po geotagiranim fotografijama  

Od onih koji su odgovorili, 36% poljoprivrednika bilo je staro između 50 i 64 godine, a 48 posto između 30 i 49 godina. Gospodarstva manja od 5 hektara predstavljalo je 10% ispitanika, dok 39% radi na gospodarstvima od 5 do 50 ha.

Inače, kažu iz Komisije, prosječna veličina gospodarstva u Europskoj uniji je 17,4 hektara. Od vrsta proizvodnje kojom se bave, najzastupljeniji odgovori bili su žitarice i ostale ratarske kulture, zatim goveđe meso i mliječni proizvodi, vino i maslinovo ulje.

Anketa je otkrila da 33% ispitanika radi više od 6 dana svake godine na administrativnim poslovima povezanim sa zahtjevima za potporu. Za njih 24% to je 5 do 6 dana, a 1 do 4 radna dana za 38%. Istaknuto je i da čak 78 posto poljoprivrednika koji podnose zahtjev za potporu koristi neku vrstu vanjske pomoći za pripremu i podnošenje. Pomoć im pružaju udruge poljoprivrednika i zadruge u 36% slučajeva, privatne tvrtke poput konzultantskih kuća ili banaka (25%) ili javna tijela (18%).

Polovica ispitanika koji podnose zahtjeve za potporu navela je da ne koristi mobilne uređaje za izradu geo-tagiranih fotografija. Od 50% onih koji ih koriste u tu svrhu, polovica ima problema s njima, posebno zato što smatraju da oduzima puno vremena, da ih nije lako koristiti ili da im nedostaje povratna informacija o točnosti prikazane slike.

Manje kontrola na terenu 

Što se tiče provjera na terenu u posljednje 3 godine, 36% farmi obuhvaćenih istraživanjem posjećeno je jednom, dok je 16% imalo najmanje 3 kontrole. Ovi posjeti također mogu uključivati inspekcije koje nisu povezane sa ZPP-om. Priprema i praćenje kontrola na licu mjesta zahtijevalo je između pola i jednog dana rada za 63% kontroliranih poljoprivrednika.

Podsjećaju i da je Komisija u svojim prijedlozima za ublažavanje strogih pravila, najavila da će pojednostaviti metodologiju za određene provjere, s ciljem smanjenja broja dolazaka poljoprivrednim gospodarstvima od strane nacionalnih uprava do 50 posto, a sve kako bi poljoprivrednici imali više vremena posvetiti se svom osnovnom poslu.

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Sada slijede individualni razgovori s poljoprivrednicima i poljoprivrednim organizacijama, a što će biti dio detaljne analize koja će biti objavljena u jesen 2024.


Tagovi

Europska komisija Anketa ZPP Biokratska opterećenja Administracija GAEC uvjeti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)