Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Anketa
  • 08.03.2024. 09:00

Europska komisija otvorila online anketu o ZPP-u, recite im što vas smeta

Dostupna je na svim jezicima EU, a otvorena do 8. travnja s ciljem dobivanja jasnije slike onoga što poljoprivrednici vide kao najveća birokratska opterećenja

Foto: Depositphotos/bogdan.hoda
  • 755
  • 88
  • 1

Koliko vremena trošite svake godine na administrativne poslove povezane s podnošenjem zahtjeva za potpore i obvezama slanja izvješća? Koristite li mobilne uređaje za dostavu geo tagiranih fotografija? Jesu li vas tijekom 2023. nadležna tijela obavijestila da vaš zahtjev za potporu u okviru ZPP-a možda sadržava pogreške ili da bi ga trebalo izmijeniti kako biste izbjegli kazne? Jeste li morali više puta dostavljati iste podatke (uključujući dokaze)?

Dio je to pitanja online ankete koju je otvorila Europska komisija s ciljem dobivanja jasnije slike onoga što poljoprivrednici vide kao najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih već mjesecima traju prosvjedi diljem EU. 

Otvorena je do 8. travnja i dostupna na svim jezicima EU-a (u desnom kutu imate opciju languages gdje odaberete hrvatski, op.a.)

Anketu pronađite ovdje

Preliminarni rezultati bit će objavljeni sredinom travnja, a paralelno će se održati razgovori s organizacijama poljoprivrednika. Iz Komisije navode i da će rezultati biti uključeni u detaljniju analizu koja će biti objavljena na jesen, a sve s ciljem razjašnjavanja izvora složenosti za poljoprivrednike na nacionalnoj i EU razini. 

Podsjećaju i da su 12. veljače usvojili djelomično odstupanje od pravila o zemljištu na ugaru (GAEC 8), a uoči Vijeća ministara poljoprivrede 26. veljače, predstavili niz kratkoročnih i srednjoročnih aktivnosti kao osnovu za rasprave i zajedničko djelovanje sa zemljama EU-a. 

Daljnje prijedloge za poboljšanje položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom, predstavit će do sredine ožujka.


Tagovi

ZPP Europska komisija Anketa Administracija Birokracija Pojednostavljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]