Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol OPG-ova
  • 25.03.2014. 18:50

Što je danas OPG u Hrvatskoj?

Ministarstvo poljoprivrede uključilo se u obilježavanje Međunarodne godine OPG-ova te će tijekom 2014. kroz niz konferencija i okruglih stolova pokušati doći do definicija i rješenja kakva obiteljska poljoprivredna gospodarstva želimo. Nitko ne treba propasti – dovoljno je prihvatiti već prokušana pravila.

  • 1.091
  • 122
  • 0

OPG i zadruge, udruživanje na gospodarskoj osnovici, nova su "čarobna formula" s argumentima EU novca i direktiva za spas sela i poljoprivrede, a tko će se uhvatiti za slamku - vidjet ćemo uskoro. Jer onih već tako poznatih "ako" imamo i previše, primjerice farmera, koji štalu krava hrane s pedesetak i više parcela i više goriva potroše za transfer strojeva nego za rad, do nadogradnje stručnog znanja ili stjecanja navika dobrog gospodarenja.

Okrugli stol - Budućnost hrvatskih OPG-a

O tome i mnogo šire, razgovaralo se, za ipak po malo ćoškastim stolom Sekcije agronovinara Martina Vukovića u HND-u. Posjećenost je bila natprosječna, nazočni mladi ambiciozni poljoprivredni proizvođači Marko Vrhar, Jurica Cafuk, Goran Baćac, Tomislav Kuharić i Tomislav Čevapović te im na usluzi strpljivo sjedili ministar Jakovina, pomoćnica Blažić, prezentirao Hrvoje Horvat iz PSS-a, prof. dr. Tratnik s Agronomskog fakulteta. "Naglascima iz razgovora sam zadovoljna", izjavila je za Agroklub pomoćnica ministra poljoprivrede, dipl. jur. Zvjezdana Blažić. "Nositelj očuvanja ruralnih prostora i izvor kvalitetne domaće hrane su OPG-ovi, a osvarenje njihovih ciljeva najlakše je kroz udruživanje u cehovske gospodarske i pravne subjekte uz pretpostavku dostatne edukacije i razine znanja. Poljoprivrednici koji budu radili i proizvodili, a to je vidljivo i mjerljivo, moći će živjeti od svoje proizvodnje."

Tihomir Jakovina - Okrugli stol

Problem je tzv. vertikalna veza, a to je kao što je i ministar rekao, poljoprivrednicima osigurati uvjete da sa svojim proizvodom na tržište izlaze u optimalnom trenutku te da se kontrolira uvoz kao nelojalna konkurencija. O samom funkcioniranju OPG-a, govorio je ravnatelj Savjetodavne službe, Hrvoje Horvat, a svodi se na priču rasta proizvodnje u obitelji kroz generacije, primjerice od jedne drvene bačve do vinograda, velikog podruma, kušaonice za autobusne grupe i konačno do prodaje na pragu nakon kušanja. Što s malima koji ne mogu sve sami? Mogu u zadrugama kakve već niču i funkcioniraju na tržišnoj osnovici, ako i njih ne pokvarimo, kao svjetski prvaci pronalaženja krivina. Ukratko, rečeno je da nitko ne treba propasti, da moramo biti samodostatni u proizvodnji hrane, da su moguće i kapitalne investicije, okrupnjivanje zemlje i sl. Sve se to očekuje od mladih i obrazovanih poljoprivrednika od kojih neki već naveliko rade, kao i stručne ekipe koje slažu elaborate za pokretanje biznisa polučivanjem EU potpora.

Svjetski ruralni forum pokrenuo je inicijativu da 2014. godina bude Međunarodna godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te je u njoj dobio potporu više od 360 civilnih društava i poljoprivrednih organizacija. Na 66. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, 2014. godina je i službeno proglašena Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


Tagovi

OPG Tihomir Jakovina Zvjezdana Blažić Hrvoje Horvat Zadruge Udruživanje Goran Baćac Tomislav Kuharić Martin Vuković Tomislav Čevapović PSS Kapitalne investicije Okrupnjavanje zemljišta Uvoz


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić