Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIFE Lynx projekt
  • 17.05.2021. 11:55
  • Ličko-senjska, Krasno

Stigao i Emil - novi ris u parku prirode Velebit

Stigao je iz slovačkih Karpata, treći je ris kojeg puštaju na ova područja, a s ciljem spašavanja dinarske populacije ovih životinja.

Foto: Nino Salkić/Life Lynx
  • 174
  • 207
  • 0

U Park prirode Velebit ispušten je Emil, odrasli mužjak risa. 

Stigao je iz slovačkih Karpata, treći je ris kojeg puštaju na ova područja, a s ciljem spašavanja dinarske populacije ovih životinja, priopćili su iz velebitskog Parka prirode.

Nakon što je uhvaćen proveo je dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav i s potrebnim protutijelima na virus bjesnoće. Iz transportne kutije je pušten na Apatišanu, u blizini mjesta Krasno.

Do sada pušteno 13 risova

"Na temelju podataka iz foto zamki, procjenjujemo da na Velebitu ima oko 38 odraslih risova, pa se nadamo da Emil neće imati problema s pronalaskom partnera“, istaknuli su. 

Tako je do sada u Sloveniju i Hrvatsku pušteno ukupno 13 risova, deset mužjaka i tri ženke. Iz Rumunjske su došli 2019. Doru i Goru. Prošle godine iz iste zemlje Alojzije, Catlin i Boris dok je su iz Slovačke ispušteni Pino i Maks. 

"Zahvaljujemo ZOO Bojnice što je Emila doveo u Hrvatsku. Njegov je dolazak još jedan važan korak u očuvanju populacije dinarskog risa ugroženoj križanjem u srodstvu i održavanju zdravog ekosustava“, poručili su iz PP Velebit. 

Podsjećamo, ispuštanje risova provodi se u sklopu projekta LIFE Lynx od 2017. godine, a cilj je u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju ispustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Docentica Magda Sindičić, koordinatorica hrvatskog djela projekta s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rekla je da osim risa Emila kojeg su upravo pustili u prostranstva Velebita, ove godine su pustili i pet risova u slovenske Alpe.

"Risovi u Alpama nisu zabilježeni od početka 20. stoljeća, te naseljavanjem tog područja nastojimo povezati našu populaciju s onima u zapadnim Alpama kako bi prekinuli izolacije tih populacija, te osigurali svjetlu budućnost risa u ovom dijelu Europe", poručila je.


Tagovi

Ispuštanje Ris Emil PP Velebi LIFE Lynx projekt Dinarska populacija risova


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]