Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Life Lynx
  • 14.03.2020. 15:10
  • Zadarska, Paklenica

Stigao ris Alojzije! Ljepotan spašava dinarsku populaciju od izumiranja

Korak smo bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima!, poručila je Magda Sindičić, docentica Veterinarskog fakulteta i koordinatorica hrvatskog dijela Life Lynx projekta. 

Foto: Goran Šafarek/Life Lynx
  • 1.564
  • 384
  • 0

Nakon Dorua, stigao je i ris Alojzije! Ispušten je jučer u Nacionalnom parku Paklenica kako bi spasio dinarsku populaciju kojoj prijeti izumiranje, priopćili su iz Udruge Life Lynx. 

Alozije je drugi od četiri risa koji se u Hrvatsku naseljavaju u sklopu Life Lynx projekta, a njegovo ispuštanje nastavak je odlične suradnje međunarodnih stručnjaka na projektu čiji je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novi geni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije.

Korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima

“Još smo jedan korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima! Svi iz tima smo vrlo sretni što možemo sudjelovati u ovako važnom projektu za očuvanje naše bioraznolikosti" poručila je Magda Sindičić, docentica s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koordinatorica hrvatskog dijela Life Lynx projekta. 

Alojzije je odrasli mužjak mase 21 kg (Foto: Vedran Slijepčević/Life Lynx)

Ponos nije krila ni ravnateljica JU NP Paklenica, Natalija Andačić. “Velika nam je čast što možemo i izravno pomoći oporavku populacije risa. Nadamo se da će se Alojzije uistinu udomaćiti, zavoljeti Velebit, i kod nas pronaći sve što mu treba”. 

Stigao je Doru, ris koji donosi novu krv u risju populaciju Gorskog kotara

Kako pojašnjavaju, odrasli mužjak mase 21 kg prije mjesec dana je uhvaćen na području Rumunjske, a za njegovo hvatanje su zaslužni rumunjski partneri projekta Life Lynx, Udruga za očuvanje biološke raznolikosti (ACDB). Do trenutka ispuštanja, ris je prošao sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1300 kilometara do svog novog doma. 

“Ovom risu odlučili smo dati ime “Alojzije”, u čast pokojnog ing.šumarstva Alojzija Frkovića. Inženjer Frković je bio jedan izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu, i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu.” izjavio je Vedran Slijepčević, u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na  projektu.

Doru i Goru 

Ris je ispušten u kanjonu Velike Paklenice okružen tišinom, članovima projektnog tima i suradnicima, a čim su se vratašca prijenosne kutije otvorila, Alojzije je u nekoliko sekundi odjurio u prostranstva Velebita. Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih u šumama Like i Gorskog kotara. 

Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki (Foto: Marko Matešić/Life Lynx)

Inače, prošle godine su ispuštena dva risa, Doru na području NP Risnjak, a Goru u Sloveniji. Praćenjem njihovog kretanja pomoću ogrlica potvrđeno je da su oba risa uspostavila teritorij u Sloveniji. Analizom DNA dokazano je da se Goru prošle godine uspješno pario i postao otac mladunčeta nazvanog Mala. Time je potvrđeno prvo uspješno miješanja gena risova naseljenih iz Karpata s našom populacijom, što pomaže oporavku genske raznolikosti i opstanku risa u Hrvatskoj i Sloveniji, zaključuju iz Life Lynxa. 


Tagovi

Ris Alojzije Paklenica Life Lynx


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]