Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza
  • 04.03.2022. 14:30

Štern: Poljoprivreda je jedina industrijska grana u kojoj možemo brzo dostići samodostatnost

Moramo ozbiljno razmisliti da barem u jednom sektoru osiguramo samodostatnost, a u poljoprivredi to sigurno možemo, rekao je Davor Štern, stručnjak za energetska pitanja, u jučerašnjoj emisiji Otvoreno HRT-a. 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
  • 3.668
  • 751
  • 0

"Godinama govorimo o hrani. Moramo ozbiljno razmisliti da barem u jednom sektoru osiguramo samodostatnost, a u poljoprivredi to sigurno možemo", poručio je Davor Štern, stručnjak za energetska pitanja, u jučerašnjoj emisiji Otvoreno HRT-a. 

Kako je istaknuo, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, rekao mu je da je tijekom vikenda naših 20 gospodarstvenika, među njima i šest župana, posjetilo Izrael. 

"Vratiili su se s puno saznanja kako se može preko noći unaprijediti hrvatska poljoprivreda. A poljoprivreda je jedina od industrijskih stvari koja se može promijeniti u godini ili dvije jer je urod svake godine", rekao je Štern pojašnjavajući da bilo kakvo ulaganje u plin, naftu, nova istraživanja - ako se išta nađe, traje godinama.

"U njoj sigurno možemo brzo promijeniti činjenicu da nismo samodostatni", dodao je.

Govoreći o novom skoku cijena nafte otkad je krenula ruska invazija na Ukrajinu, Štern kaže da će cijenu derivata odrediti tržište.

"Ne očekujem da će cijena goriva u utorak biti 14 ili 15 kuna, ali sigurno će poskupjeti. Mislim da je Vlada došla na kraj svojih mogućnosti u pogledu PDV-a i marži", upozorio je navodeći da imamo veliki problem što se tiče sigurnosti opskrbe. 

Za njega je, rekao je u Otvorenom, bilo neugodno čuti da Rafinerija Rijeka ne radi od studenog i da se ne previđa da počne raditi u travnju ili svibnju. "Ako se dogodi prekid isporuke nafte preko Rusije cjevovodima i nešto se dogodi oko Crnog mora, mi i da dobijemo naftu, ne možemo je preraditi. Bit ćemo potpuno ovisni o MOL-u koji isto tako dobiva naftu iz Rusije", upozorio je.

Valja brzo izgraditi još skladišta - moguće je da ostanemo bez žitarica?!

Kako bi se ublažio ekonomski udar, gdje god je to moguće treba reducirati poreze, smatra Andrej Grubišić, konzultant za korporativne financije navodeći da Hrvatska ima jedan od najvećih PDV-a u Europi.

"Državna potrošnja kod nas je uvijek tabu, nikom se ne može uzeti ništa. Pogledajte privatni sektor, kada dođe kriza, itekako ti se uzme", naglasio je u emisiji i zaključio da treba tražiti daljnje prostore za reduciranje porezne presije da što više novca bude u gospodarstvu jer je "bolje reducirati poreze nego ograničavati cijene".


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Kriza Rat Otvoreno Poljoprivreda Davor Štern Otvoreno


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]