• Spašavanje rode
  • 11.07.2019. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Čigoč

Spašena mlada roda zapetljana u špagu za baliranje sijena

U pomoć su priskočili djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i HEP-a. Vidno iznemogla roda će idućih dana biti pod dodatnim nadzorom djelatnika Parka prirode.

Foto: Park prirode Lonjsko polje
  • 123
  • 44
  • 0

Koliko je ostavljanje špage i drugog materijala opasno za životinje, možda najbolje svjedoči priča iz Europskog sela roda - Čigoča. Naime, spašena je mlada roda koja nije mogla hodati niti letjeti jer joj se oko nogu zaplela špaga za baliranje sijena

Neobično ponašanje mlade rode, u gnijezdu koje je smješteno na krovu njezine staje u Čigoču, opazila je stanovnica sela Snježana Sever. "Mlada roda nije mogla hodati niti letjeti. Naime, oko nogu joj se zaplela špaga za baliranje sijena. U pomoć je pozvala djelatnike Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i HEP-a, a zahtjevna je intervencija urodila plodom", kažu iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Spašavanje mlade rode

Djelatnici Terenske jedinice Sunja Elektre Sisak stigli su vozilom s dizalicom, a djelatnici Parka pomogli su u oslobađanju rode. Zbog stresnog je događaja roda bila vidno iznemogla, pa će idućih dana biti pod dodatnim nadzorom djelatnika Parka prirode.

U Čigoču, prvom europskom selu roda, više je roda nego stanovnika!

"Hvala djelatnicima HEP-a koji su između velikih intervencija uzrokovanih olujnim nevremenom došli pomaći u prilasku rodinu gnijezdu. Hvala i svim stanovnicima Parka koji budno prate i paze na naše zaštićene vrste životinja. Upravo su nam oni u tome najvrjedniji suradnici“, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Ustanove Park prirode Lonjsko polje. Kako se slično ne bi događalo, djelatnici Parka zamolili su građane na dodatnu brigu o stvarima koje iza sebe ostavljaju u prirodi.

Inače, selo Čigoč je prvo europsko selo roda, proglašeno 1994. i svake godine, krajem lipnja, ondje se slavi "Štrokovo“ (štrok je u ovom dijelu Posavine naziv za mušku rodu). Ondje je izuzetno povoljan prostor za obitavanje roda u suživotu su sa ljudima, imaju izobilje hrane, životni uvjeti su im idealni, pa je i plodnost izuzetno velika. 

Roda nakon spašavanja 

Koliko smo ponosni i osjetljivi na ove prekrasne zaštićene ptice možda najbolje govori i prošlogodišnja tragedija u selu Dragalić, blizu Nove Gradiške. S električnog stupa u Dragaliću, ispred kuće obitelji Ivana Hile prevrnulo se gnijezdo u kojemu su bile četiri mlade rode.

Palo gnijezdo i ubilo dvije mlade rode

Dvije su smrtno stradale pod gnijezdom, a dvije su preživjele, iako su bile u dosta teškom zdravstvenom stanju. Ovo je bilo jedino gnijezdo roda u Dragaliću i mještanima tog mjesta i svakodnevnim prolaznicima je jako žao što su stradale na ovaj način.


Fotoprilog


Tagovi

Rode Špaga za baliranje Spašavanje rode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi