Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja tragedija
  • 27.06.2018. 15:00

Palo gnijezdo i ubilo dvije mlade rode

S električnog stupa u Dragaliću, ispred kuće obitelji Ivana Hile prevrnulo se gnijezdo u kojemu su bile četiri mlade rode.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 5.360
  • 411
  • 0

Danas se s električnog stupa u Dragaliću, ispred kuće obitelji Ivana Hile prevrnulo gnijezdo u kojemu su bile četiri mlade rode. Dvije su smrtno stradale pod gnijezdom, a dvije su preživjele, iako su u dosta teškom zdravstvenom stanju. Ovo je bilo jedino gnijezdo roda u Dragaliću i mještanima tog mjesta i svakodnevnim prolaznicima je jako žao što su stradale na ovaj način.

"Baš su lijepe i simpatične ptice, svaki dan kada sam išla na posao s uživanjem sam ih gledala. Bile su već prilično odrasle i ovih dana su počele mahati krilima, vjerojatno su se privikavale za početak letenje“, kaže Dijana Gorup prodavačica u mjesnoj trgovini.

"Gnijezdo je palo iz čista mira, nije bilo vjetra, vjerojatno se to dogodilo jer se raspala drvena konstrukcija na kojoj su rode izgradile gnijezdo. Djelatnike Hrvatske elektroprivrede iz Nove Gradiške koji su tu konstrukciju postavili prije 7-8 godina i omogućili rodama sigurnije svijanje gnijezda, upozoravo sam već dvije godine da bi gnijezdo trebalo učvrstiti metalnim podupiračima ili konstrukcijom, ali se nitko na to nije obazirao“, kaže Ivan Hila, ogorčen što se zbog nečije nebrige dogodila ova ptičja tragedija.

Preživjele rode su živnule 

Dodaje da su u međuvremenu u Dragalić stigli djelatnici novogradiškog HEP-a i pomoću krana skinuli ostatke drvene konstrukcije te obećali da će sutra ujutro dovesti gotovu metalnu konstrukciju kakve imaju u pričuvi i da će vratiti dio gnijezda, kako bi se obezglavljene rode-roditelji imale kamo vratiti.

Dvije mlade rode stradale su pri padu gnijezda

Obitelj Hila i mlade ozlijeđene rode posjetili su dipl. ing. biologije Vesna Andrić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije i poznati slavonskobrodski ornitolog Mirko Šetina. Planirali su ih odvesti veterinarima na pregled i eventualno u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici obitelji Milec. No, kada su ih pregledali, nahranili ih mesom i dali im vode, utvrdili su da su se prilično oporavile i do daljnjeg prepustili brigu o njima domaćinima Ljubici i Ivanu Hili, dok djelatnici HEP-a ne postave novo umjetno gnijezdo u koje će ih vratiti.  

"Hoće li se rode-roditelji vratiti i nastaviti hraniti ovo dvoje mladunčadi, vidjet ćemo sljedećih dana. Nekada se vrate, a nekada i ne“, kaže iskusni ornitolog. Upozorava da se, nažalost, broj tih zaštićenih ptica selica smanjuje. "Roda je sve manje zato što je sve manje mjesta gdje one mogu naći hranu. Bare su isušene - i one koje je trebalo i koje nije trebalo isušiti - tako da se sve mani broj roda vraća na svoja staništa. U posljednje vrijeme vidimo sve više praznih gnijezda u koja se parovi roda nisu vratili.“ 

Zanimljivo je da su ove godine rode nešto ranije nego prijašnjih dobile mlade, dosta su velike već u ovo doba godine, a ohrabrujuća je vijest bila da je ovo inače jako dobra godina za rode. 

"Posljednja dva dana smo prstenovali rode u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije u jednom gnijezdu je bilo pet mladih roda, a bilo je dosta gnijezda sa po četiri mlade rode, što u tom dijelu Županije i nije tako često, jer ondje imaju manje hrane“, kaže dipl. ing. biologije Vesna Andrić i dodaje da danas nastavljaju s akcijom prstenovanja u selima zapadanog dijela Županije. 

U županiji lani bilo 165 mladih roda

Kaže da Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije od 2009. godine provodi projekt "Bijela roda“ koji  financiraju Brodsko-posavska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

"U sklopu tog projekta provodimo monitoring roda, obilazimo teren i bilježimo gnijezda i broj mladih roda. Od prošle godine počeli smo i organizirano prstenovanje roda i to zahvaljujući sporazumu koji su potpisali HEP i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. HEP nam pomaže u prstenovanju, ali i postavljanju platformi za gnijezda. Na području županije prošle godine bilo 141 gnijezdo i 165 mladih roda“, kaže biologinja Andrić.  

Preživjele rode su živnule

Dodaje da u toj brizi o rodama veliku pomoć Javnoj ustanovi pružaju volonteri prstenovači: Mirko i Nenad Šetina i Josip Živković, koji nekoliko dana u godini besplatno obilaze i prstenuju s nama rode, a kada zatreba ozlijeđene životinje besplatno pregledaju veterinari Veterinarske stanice "Veto“ iz Slavonskog Broda. One koje su teže ozlijeđene smještaju se u Centar za zbrinjavanje životinja u Ruščici gdje imaju dobru prehranu i smještaj. 


Fotoprilog


Tagovi

Dragalić Rode Gnijezdo Tragedija


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer