Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 20.07.2022. 18:00

Slovenski otkup pšenice je nezakonit prema pravilima Europske unije

Obavijest o planu Slovenije o otkupu nije stiglo, a riječ je o državnoj pomoći, što je nezakonito unutar Unije.

Foto: Martina Popić
  • 1.366
  • 378
  • 0

Slovenski premijer Robert Golob najavio je 1. srpnja da će ova država otkupiti pšenicu iz ovogodišnje žetve radi stabilizacije cijena i zaštite zaliha hrane. No, Europska komisija nije službeno obaviještena o tim planovima, piše Euractiv

Smatraju da je ovo pokušaj slovenske Vlade da indirektno kontrolira maloprodajne cijene stabilizacijom otkupnih.

Obavijest nije stigla

Tamošnja stopa inflacije u lipnju je bila rekordna u posljednjih 26 godina i iznosila 10,4 posto. To je natjeralo Vladu da se okrene problemu poskupljenja hrane.

Izvršna vlast EU tvrdi da obavijest o planu nije stigla, a unatoč tome što se inicijativa potencijalno kvalificira kao državna pomoć, to je nezakonito unutar Unije.

Slovenija će otkupiti svu domaću pšenicu - traži se ostavka premijera i ministrice

Tamošnji poljoprivrednici mogu očekivati paket pomoći od 22 milijuna eura za subvencije za gorivo, gnojivo i druge poljoprivredne inpute. Dio mjera bit će pokriven sredstvima iz drugog stupa ZPP-a. Sektor mlijeka također dobiva značajnu podršku koja će biti djelomično financirana kroz Privremene krizne mjere državne pomoći, a koje je Komisija odobrila 23. ožujka za podršku primarnim poljoprivrednim proizvođačima.

Tamošnji poljoprivrednici mogu očekivati paket pomoći od 22 milijuna eura (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Prilagođavanje okvira

Međutim, podsjećaju u Komisiji, o svemu tome to izvršno EU tijelo mora biti obaviješteno kako bi dala svoje formalno zeleno svjetlo, što je sada izostalo. Trenutno su u kontaktu sa slovenskm vlastima kako bi dobili više informacija. Mora se provjeriti je li pomoć u skladu s uvjetom utvrđenim u privremenom okviru, odnosno da neće prelaziti 35.000 eura po korisniku i da će biti dodijeljena najkasnije do 31. prosinca 2022. godine.

Komisija trenutno savjetuje države članice i iznosi novi prijedlog za prilagođavanje okvira kako bi se povećao maksimalni iznos potpore koja se može dodijeliti. Izgleda da je otkup pšenice izvan okvira privremene državne pomoći, koja se do sada koristila za davanje ograničenih iznosa u obliku direktnih potpora, a ne za kupovinu roba na tržištu. Iz EK su rekli da za sada ne mogu dati nikakvu procjenu, jer još nemaju potrebne podatke.

Objavljen otkup pšenice

Agencija za robne rezerve objavila je da će otkupiti 40.000 tona pšenice iz ovogodišnje žetve.

Vijest se odnosi na otkup do 14.000 tona pšenice te do 26.000 tona pšenice uz obavezu skladištenja na teritoriju Slovenije. U prvoj turi količina ne smije biti manja od 100 tona, a za drugu 500 tona. Ukupna procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosi 12,4 milijuna eura.


Tagovi

Slovenija Otkup pšenice Robne zalihe Europska komisija Javna nabava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.