Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 14.07.2022. 09:00

Slovenija će otkupiti svu domaću pšenicu - traži se ostavka premijera i ministrice

Zavod za robne zalihe će raspisati natječaj za otkup, ali na slobodnom europskom tržištu, putem javne nabave i to po najnižoj cijeni. Poljoprivrednici su razočarani

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 13.997
  • 889
  • 0

Vlada Republike Slovenije odlučila je otkupiti svu pšenicu koju su proizveli tamošnji ratari. Kako stoji u njihovu priopćenju, u roku od nekoliko dana su se odazvali pozivu Zadružnog saveza, Kmetijsko-šumarske zbornice i Sindikata kmetovaca Slovenije, a sve kako bi povećali zalihe žitarica u okviru robnih rezervi te urod zadržali u zemlji. 

"Poljoprivrednici će tako imati pouzdanog kupca i stabilnu cijenu. Ovom mjerom značajno će se povećati zalihe domaće pšenice u robnim rezervama, što je iznimno važno u slučaju produbljivanja krize u Ukrajini i posljedičnih poremećaja u osiguranju dostatne ponude", komentiraju uz zaključak kako žele biti dobro pripremljeni za mjesece koji su pred njima. 

Osim toga odlučili su dodijeliti više od 22 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima do jesenske sjetve, u obliku poticaja za repromaterijal i gorivo. Također, redovito će pratiti cijene 15 artikala u potrošačkoj košarici, kako bi se ograničio cjenovni pritisak na samog potrošača. 

Razočarani poljoprivrednici 

Poljoprivrednici ne da nisu zadovoljni nego ovaj potez nazivaju medijskim blefom zbog čega traže ostavku premijera Roberta Goloba i ministrice poljoprivrede Irene Šinko

Naime, kriterij za otkup će biti najniža cijena. Predsjednik Povjerenstva za prodaju žitarica Franc Küčan u startu je bio razočaran najavama o natječaju po principu najpovoljnijeg ponuditelja. "Željeli bismo hitan otkup slovenske pšenice, ali umjesto toga bit će interventan, od strane najpovoljnijeg ponuđača. A nema ni jamstva da će kupiti svu pšenicu", pisao je rtvslo

Ističu kako će Zavod za robne zalihe raspisati natječaj za otkup, ali na slobodnom europskom tržištu, putem javne nabave i to po najnižoj cijeni. Što znači, navodi nova24tv, da nju mogu odrediti primjerice Hrvatska ili Mađarska gdje su niže cijene, ali i lošija kvaliteta. 

Küčan: Ne obmanjujte javnost 

Küčan je upozorio je da su premijer i ministrica napravili ružan medijski blef te su pozvani da podnesu ostavku.

"Ako niste ozbiljni, ne obećavajte i ne obmanjujte javnost i one koji čekaju informacije. Žetva će završiti za dva-tri dana. Kada se raspiše natječaj, i kada se budu znali uvjeti, pšenica će već biti u Libiji ili Italiji, oni čekaju na vratima i oni će ju odnijeti", zaključio je Küčan.


Tagovi

Otkup pšenice Slovenija Robne zalihe Franc Küčan Ostavka Najniža cijena Javna nabava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo par friških kadrova sa sajma poljoprivrede u Novom Sadu