Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 13.09.2021. 18:00
  • Francuska

Širi se ptičja gripa? Novi slučajevi u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu

Riječ je o vrlo zaraznom H5N8 soju koji je potvrđen među patkama, kokošima, puranima i golubovima.

Foto: Depositphotos/AksanaT
  • 246
  • 227
  • 0

Francuska je pojačala mjere opreza zbog ptičje gripe nakon što je virus potvrđen među peradi na sjeveroistoku te zemlje, a nekoliko slučajeva bilježe i susjedne Belgija i Luksemburg, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o vrlo zaraznom H5N8 soju koji je nađen među patkama, kokošima, puranima i golubovima koji pripadaju gospodarstvima u regiji Ardennes. Radi predostrožnosti, sve su životinje zaklane.

"Zdravstveno stanje u vezi s visoko patogenom influencom ptica je zabrinjavajuće. Od 1. kolovoza u Europi je otkriveno 25 slučajeva među divljom peradi, ali i onoj iz uzgoja", stoji u priopćenju.

Naime, dva su slučaja ovog soja prijavljena prošlog tjedna u Belgiji. Jedan kod trgovca peradi, a drugi u privatnom dvorištu. I u Luksemburgu je otkriven virus, a sumnja se da je povezan sa slučajevima iz Belgije.

Brine ih zabrana izvoza u azijske zemlje

Novi slučajevi zaraze potaknuli su Francusku da poveća svoju procjenu rizika s prvotne zanemarive na umjerenu, što je u nekim područjima dovelo do obveze držanja peradi u zatvorenim prostorima.

Francuska je nakon prethodnog vala zaraze dobila status slobodne od te bolesti, a ministarstvo uvjerava da ga novo izbijanje neće ugroziti. Međutim, najnoviji razvoj situacije mogao bi potaknuti zemlje uvoznice, pogotovo azijske da uvedu trgovinska ograničenja kada su u pitanju perad i njihove prerađevine.

Kako piše reuters, ta je država prošle zime u svom jugozapadnom području gdje se uzgajaju patke, usmrtila oko 3 milijuna tih životinja zbog borbe sa širenjem virusa između divljih i domaćih jata.

U Francuskoj razmatraju cijepljenje peradi protiv ptičje gripe

Istovremeno je epidemija prisilila vladu da s peradarskim sektorom pregovara o novim mjerama biološke sigurnosti. To je uključivalo zahtjev da se smanji brojnost peradi na jugozapadu zemlje, gdje se inače uzgaja veliki broj gusaka i pataka od kojih se radi tradicionalan specijalitet foie gras.


Tagovi

H5N8 Ptičja gripa Francuska Perad Foie gras


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.