Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.08.2021. 18:00

U Francuskoj razmatraju cijepljenje peradi protiv ptičje gripe

Ove zime i proljeća u zemlji je registrirano čak 475 slučajeva zaraze i to ponajviše na krajnjem jugozapadu zemlje na farmama gusaka i pataka.

Foto: Vedran Stapić
  • 91
  • 84
  • 0

U Francuskoj se razmatra preventivno cijepljenje peradi protiv ptičje gripe (HPAI), najavljuju iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.  

Naime, ove zime i proljeća u zemlji je registrirano čak 475 slučajeva zaraze i to ponajviše na farmama gusaka i pataka, na krajnjem jugozapadu zemlje. Slično stanje bilo je u razdoblju od 2015. do 2017. godine koje je nanijelo peradarskoj industriji štetu od stotine milijuna eura, navodi poultryworld

Želeći spriječiti da se takvi gubitci ponove, čim je u studenom 2020. otkriven prvi slučaj infekcije, ministar poljoprivrede i hrane Julien Denormandie je uveo drastične mjere. Po prvi puta nisu eutanizirane samo životinje u zaraženim prostorima, već i sve one u obližnjim farmama. Sveukupno je, prema podacima Ministarstva stradalo oko 1,3 milijuna ptica. 

Uzgajivačima, kao i tvrtkama koje su trebale sudjelovati u lancu prerade, Denormandie je obećao nadoknaditi štetu novcem iz državne blagajne. Do sada je isplaćeno 89,5 milijuna eura, a krajnji iznos znat će se kada se zbroje svi gubitci. 

Bolje spriječiti nego liječiti

Sada se ministarstvo odlučilo na višu razinu sprječavanje "skupih" gubitaka. Ministar je nedavno na sastanak pozvao predstavnike svih organizacija u peradarskoj industriji na kojem se raspravljalo o novim pristupima. Izrađen je plan koji se sastoji od šest prioriteta. 

Prije svega, pojasnio je Denormandie, važno je znati koliko je ukupno peradi na svim gospodarstvima u zemlji, a posebno u najugroženijim regijama. Nadalje, potrebno je uspostaviti sustave za analizu rizika pojave gripe. Također, uzgajivači moraju dodatno poboljšati svoje upravljanje kao i prakse biološke sigurnosti. 

Na kraju, istaknuo je, a moglo bi se reći i ono najvažnije, plan uključuje preventivno cijepljenje peradi do 2022. godine. 

"Predvidjeti, spriječiti i prilagoditi se naš je moto koji će nam pomoći da bolje štitimo cijelu industriju od ove bolesti“, poručio je francuski ministar poljoprivrede i hrane Julien Denormandie.


Tagovi

Ptičja gripa Cijepljenje Francuska Ministarstvo poljoprivrede Julien Denormandie


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]