Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 23.03.2023. 14:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Sindikati Petrokemije poručili Vladi da riješi situaciju ili - vrati dite materi

Tri moguća rješenja koja bi dovela do pokretanja proizvodnje ponudili su Vladi RH.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
  • 422
  • 39
  • 0

Ne krene li uskoro proizvodnja mineralnih gnojiva, Petrokemija će nestati, poručili su danas iz Kutine predstavnici sindikata EKN-a Hrvatske te EKN-a i DEMOS-HUS Petrokemije, Željko Klaus, Davor Rakić i Damir Batrla. 

Kako su upozorili, radnici već odlaze jer se ne proizvodi duže od godine dana, najavljuju se novi odlasci i na kraju neće imati tko pokrenuti proizvodnju. 

Vladi RH su pritom ponudili tri rješenja: da pokrenu proizvodnju sa sadašnjim vlasnicima, INA-om i PPD-om, ili riješe situaciju s turskim Yildrimom, ili ih odbiju pa daju dozvolu za njihovo preuzimanje udjela od INA-e i PPD-a.

"Ako to ne ide, vratite dite materi. Uvjeren sam da bi danas Republika Hrvatska za male novce mogla postati novi vlasnik Petrokemije ako INA i PPD to više ne žele biti“, rekao je predsjednik sindikata EKN Željko Klaus, piše Večernji

Sindikati Petrokemije: Ne postoji nijedan razlog da se proizvodnja gnojiva ne pokrene

Zatražili su i sastanak s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem te naveli da radnike najviše muči njegova izjava da se "brine o radnicima" -  jer sjećaju se identične izjave drugog ministra o radnicima sisačke Rafinerije.

"Stoga ih je strah da Kutina ne završi kao Sisak“, rekao je glavni povjerenik sindikata EKN-a za Petrokemiju Davor Rakić.

Sindikati su još prošli tjedan naglasili da vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD s 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo tvrtki i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi te gospodarstvu u cjelini. 

Da je tvornica u problemu i da joj prijeti stečaj, upozorio je lani u rujnu i predsjednik Uprave Davor Žmegač. 


Tagovi

Petrokemija Proizvodnja Sindikati Tvornica Mineralna gnojiva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.