Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 20.03.2023. 11:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Sindikati Petrokemije: Ne postoji nijedan razlog da se proizvodnja gnojiva ne pokrene

Vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo tvrtki i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi te gospodarstvu u cjelini, poručuju sindikati.

Foto: Petrokemija d.d.
  • 1.084
  • 153
  • 0

Svaki dan odgađanja pokretanja proizvodnje mineralnih gnojiva izravno ide na štetu interesa Republike Hrvatske, poručili su sindikati EKN i DEMOS-HUS Petrokemije.

Kako navode čelnici ovih sindikata, Željko Kraus i Davor Rakić, nakon što postrojenja nisu radila godinu dana zbog cijene plina, sada kad su se cijene spustile i stabilizirale, ne postoji niti jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene.

"Na žalost vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo tvrtki i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost Hrvatske o uvozu hrane", stoji u priopćenju. 

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica ove tvornice za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

"Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja, kakva god odluka bila", poručuju. 

Petrokemija nakon gotovo godinu dana pokrenula proizvodna postrojenja

Zaključno, sindikati traže od Uprave tvornice da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih čim je prije moguće. Od Vlade RH, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, zahtijevaju da u najkraćem roku donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica jer je svako daljnje odgađanje neprihvatljivo.

Nadalje, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže hitno organiziranje sastanka na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije.

"Kao predstavnici radnika imamo pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene", napominju. 


Tagovi

Petrokemija Sidnikati Proizvodnja gnojiva Poruka vlasnicima Poruka Vladi Sindikat EKN


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo