Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres i poplave
  • 31.12.2020. 10:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak, Petrinja

Sedam oštećenja na nasipima, uvedene preventivne mjere od poplava

Djelatnici Hrvatskih voda iz preventivnih razloga otvorili su ustavu Prevlaka nizvodno od Zagreba gdje se velike količine voda rijeke Save puštaju u Lonjsko polje.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
  • 446
  • 143
  • 0

Banovina se još uvijek trese. Seizmografi praktično svaku minutu zabilježe potres ljudi ni ne osjete. Tako je u posljednja 24 sata ovo područje pogodilo dvadesetak potresa koji su imali magnitudu veću od 2 stupnja po Richteru.

Oštećenja na nasipima za zaštitu od poplava se povećavaju, no kako smo već izvijestili, djelatnici Hrvatskih voda su čitavo vrijeme na terenu, obilaze stotine kilometara nasipa, evidentiraju stanje i planiraju sanaciju. Do sada su utvrđena oštećenja na sedam lokacija.

Kako bi situacija ostala po kontrolom Hrvatske vode su uvele izvanredne mjere obrane od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako je iz preventivnih razloga otvorena ustava Prevlaka nizvodno od Zagreba gdje se velike količine voda rijeke Save puštaju u Lonjsko polje.

Prijete li i poplave? Utvrđeno je pet oštećenja nasipa oko Petrinje i Siska

"Točno je da su i Kupa i Sava na području Siska i Petrinje u porastu, ali taj porast ne bi trebao biti viši od jednog metra, što ne bi utjecalo i na ovakva oštećenja koja su utvrđena na nasipima“, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković potvrđujući kako se otvaranjem ustave Prevlaka nastoji sniziti razina vodostaja rijeke Save na području Siska i tako utjecati i na Kupu u Petrinji.

"Rušenjem vodostaja oštećeni bi nasipi trebali imati manju ugroženost od ovoga vodnoga vala", zaključuje.


Tagovi

Obrane od poplava Potres Sava Kupa Hrvatske vode Nasipi Zoran Đuroković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]