Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 10.07.2023. 09:00

S tržišta RH povlače se dva fungicida za tretiranje pšenice, ječma i kukuruza

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da se s tržišta Republike Hrvatska povlači aktivna tvar ipkonazol.

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 9.997
  • 553
  • 0

S tržišta Republike Hrvatske povlače se dva sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari ipkonazol, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o sredstvima pod trgovačkim nazivima Rancona 15 ME i Lumiflex kojima se registracija ukida s datumom 31. kolovoza 2023.

Kako navode iz Ministarstva, njihova prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha bit će dozvoljena do 30. studenog 2023., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja do 29. veljače 2024.

Rancona 15 ME je fungicid za tretiranje sjemena pšenice i ječma, a koristilo se u zaštiti kultura od snježne plijesni, truleži korijena, smrdljive snijeti, paleži klijanaca i prugavosti.

Lumiflex je fungicid za tretiranje sjemena kukuruza i koristi se za zaštitu od truleži sjemena, paleži klijanaca i prašne snijeti.

Vlasnik registracije za oba sredstva je tvrtka Arysta LifeScience Great Britain Ltd.

"Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2023/939 оd 10. svibnja o povlačenju odobrenja aktivne tvari ipkonazol, koja je stupila na snagu 30. svibnja 2023. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju aktivnu tvar ipkonazol", naveli su iz Ministarstva.


Tagovi

Ipkonazol Ukidanje Fungicidi Ministarstvo poljoprivrede Zaštita bilja Povlačenje fungicida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnji dan konferencije AgriFood u Briselu raspravlja se o digitalnoj tranziciji poljoprivrede. Uz veliko zanimanje posjetitelja, hrvatska tvrtka AGRIVI predstavila je svog AI savjetnika za poljoprivrednike.