Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 14.03.2022. 17:00

Ruski kralj gnojiva: Rat u Ukrajini mora stati, cijene gnojiva su previsoke za poljoprivrednike

Lanac opskrbe kojega je već poremetio Covid-19 još je više u nevolji. Ovo će dovesti do još veće inflacije hrane u Europi i vjerojatno nestašice u najsiromašnijim zemljama svijeta, poručuje Andrej Meljničenko, vlasnik EuroChem grupe

Foto: Depositphotos/gabe9000c
  • 1.275
  • 63
  • 0

Rat u Ukrajini je tragedija koja mora biti zaustavljena ili će nastupiti globalna prehrambena kriza jer su cijene gnojiva već previsoke za mnoge poljoprivrednike, izjavio je za Reuters Andrej Meljničenko, kojega nazivaju ruskim kraljem gnojiva i ugljena. 

On je većinski vlasnik EuroChem grupe koja je u veljači, desetak dana prije ruske invazije na Ukrajinu ušla u ekskluzivne pregovore o preuzimanju poslovanja s dušikom grupe Borealis, vrijednog 455 milijuna eura. 

U izjavi koju je elektorničkom poštom poslao njegov glasnogovornik, istaknuo je da su događaji u Ukrajini tragični te da je hitno potreban mir. "Kao Rus po nacionalnosti, Bjelorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osjećam veliku bol i nevjericu svjedočeći kako se bratski narodi bore i umiru", poručio je. 

"Jedna od žrtava ove krize bit će poljoprivreda i hrana", rekao je Meljničenko i naglasio da je to već dovelo do skoka cijena gnojiva koja više nisu pristupačna farmerima. 

Komentira da je lanac opskrbe koji je već poremetio Covid-19 još više u nevolji. "Ovo će dovesti do još veće inflacije hrane u Europi i vjerojatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama svijeta", zaključio je. 

Hoće li izostati embargo na gnojiva iz Rusije?

Meljničenka je Forbes prošle godine svrstao među deset najbogatijih ruskih biznismena čije je vlasništvo tada procijenjeno na 17,9 milijardi dolara. Njegovo je bogatstvo 17. veljače bilo procijenjeno na 27,6 milijardi dolara, a danas, niti mjesec dana poslije je palo na 11,1 milijardu dolara. 


Tagovi

Andrej Meljničenko Kralj gnojiva EuroChem Rat Cijene gnojiva Prehrambena kriza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!