Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 13.03.2022. 07:30

Hoće li izostati embargo na gnojiva iz Rusije?

Nepoznanica je hoće li sankcije uvedene oligarsima značiti da će roba proizvedena u njihovim tvornicama automatski biti podvrgnuta sankcijama i neće se moći plasirati na tržište EU

Foto: Depositphotos/irisphoto11
  • 339
  • 86
  • 0

Europsko tržište gnojiva je pod pritiskom zbog rata u Ukrajini. Kompanije su najavile smanjenje proizvodnje zbog nedostatka sirovina koje su uglavnom uvozili iz Rusije i Ukrajine.

Veliki broj ruskih kompanija koje posluju sa sirovinama i gnojivima je u prethodnom periodu kupovao ili nastojao kupiti europske tvornice za preradu. Radoslaw Iwanski analizirao je ove odnose za poljski portal Farmer.

Upitno preuzimanje grupe Borealis?

On navodi da je početkom veljače ove godine postignut sporazum između EuroChem AG i Borealis grupe, o čemu smo pisali i na Agroklubu. EuroChem je ruski gigant koji je na prvom mjestu među proizvođačima dušičnih gnojiva u Rusiji. Borealis je također proizvođač dušičnih, pod kontrolom austrijskog OMV-a. Prema dogovoru, ruska tvrtka je trebala preuzeti Borealis, a akvizicija, čija je vrijednost procijenjena na 455 milijuna eura, trebala se završiti u drugoj polovici 2022. godine, nakon što je odobre europske antimonopolske vlasti, o čemu je pisala Iwona Wiśniewska, analitičarka Centra za istočnjačke studije.

Grupa Borealis ima proizvodne kapacitete u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj, kao i prodajnu i distributivnu mrežu. Ovaj koncern je u 2020. godini prodao 3,9 milijuna tona proizvoda, a prihodi su iznosili 908 milijunauevra. Osim gnojiva, važan je i proizvođač polimera koji se koriste u mnogim gospodarskim sektorima. EuroChem bi preuzimanjem Borealisa iskoristio situaciju na tržištu plina u Europi. Sada su cijene još više porasle i profitabilnost proizvodnje gnojiva u Europi bit će vrlo niska.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača mineralnih gnojiva na svijetu ( Depositphotos/kyrychuk_v.mail.ru) 

Ruska kompanija može imati problema s pronalaženjem kupaca za svoja gnojiva zbog sankcija i pristupa europskih potrošača. To je posebno izraženo u slučaju proizvodnje koja je stacionirana u Rusiji gdje su cijene plina vrlo niske. Osim u matičnoj zemlji tvrtka ima postrojenja u Kazahstanu, Belgiji i Litvaniji. U 2020. godini prodala je više od 25 milijuna tona proizvoda, uključujući 8,9 milijuna tona dušičnih gnojiva, a ukupni prihod iznosio je 6,2 milijarde dolara.

Registrirana je u Švicarskoj, a sva proizvodnja se bazira na tvornicama na istoku. Kompanija pripada ruskom milijarderu Andreju Meljničenku koji je uvršten na listu zapadnih sankcija, a to može blokirati njegovo preuzimanje grupe Borealis.

Wiśniewska je navela da je EuroChem ojačao svoju prisutnost na globalnom tržištu, u najatraktivnijim poljoprivrednim regijama.

Još jedan ruski kemijski gigant je UralChem, koji pripada Dmitriju Mazepinu čije se bogatstvo procjenjuje na 1,3 milijarde dolara. Kompanija je najveći ruski proizvođač amonij nitrata.

Ruski resursi su vrijedni milijarde dolara

Nafta, plin i sirovine za ovu proizvodnju godinama su donosili ruskim oligarsima i Ruskoj Federaciji milijarde profita. Bogatstvo zemlje skriveno ispod površine zemlje učinilo ju je jednom od najvećih proizvođača mineralnih gnojiva na svijetu.

Zapadni svijet govori o sankcijama uvedenim Rusiji i njenim oligarsima zbog nafte i plina. Amerikanci su već zatvorili svoje tržište za ove proizvode, dok zemlje Europske unije još pričaju o tome. Iwanski u svojoj analizi pita što je sa zabranom na uvoz gnojiva iz Rusije i Bjelorusije i je li njihovo nametanje uopće moguće.

Prije nekoliko dana ruski mediji su objavili da je Kremlj dao instrukcije ruskim proizvođačima gnojiva da ih ne prodaju van Rusije. Nepoznanica je hoće li sankcije uvedene oligarsima značiti da će roba (npr. dušična gnojiva) proizvedena u njihovim tvornnicama automatski biti podvrgnuta sankcijama i neće se moći plasirati na tržište Europske unije.

Wiśniewska je rekla da se zabrane koje su im izrečene tiču njihove imovine, njihovi udjeli u poduzećima ili računi su zamrznuti. "Sredstva mogu stići, ali nemaju pristup njima, mogu se naravno povući iz dionica kompanije i skinuti problem s nje. Da bi se blokirao uvoz, takvo ograničenje bi se moralo uvesti na razini EU što trenutno nije slučaj."


Tagovi

Sankcije Rusija Đubrivo EuroChem Borealis Embargo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]