• Udruga Život
  • 27.12.2018. 15:00

Rušit će Statut HPK ako ministarstvo prihvati izmjene?

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" se očitovala o Mišljenju Ministarstva poljoprivrede RH o prijedlogu Statuta Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: 035portal/GrafikaAK
  • 466
  • 24
  • 0

Temeljem očitovanja Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske na Statut Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" najoštrije osuđuje pritisak od strane Ministarstva da se u Statut unesu odredbe od zajamčenoj kvoti od 20% članova skupštine HPK dobrovoljnim članovima (poduzeća i dr.), stoji u priopćenju ove udruge koja pojašnjava kako se u upisniku poljoprivrednih subjekata RH nalazi ukupno 2.554 poduzeća koja čine oko 3,5% od budućih članova Komore (obveznih i dobrovoljnih, kojih bi trebalo biti približno 72.000). 

Ističu kako je Zakonom o HPK jasno određeno da svaki član Komore ima pravo birati i biti biran. Smatraju kako se ovakvim stavom Ministarstva najgrublje narušava ustavno pravo jednakosti svih pred zakonom, jer se za samo 3.5% članova, ako se prijave svi što znači da može biti samo 1%, traži 20% zastupničkih mjesta u skupštini HPK.   

U HPK će biti upisana 71.823 OPG-a - slijede novi izbori, ali kako i kada?

"Sve to se kao radi zbog ravnopravnosti, pravičnosti i jednakosti, kako u svom mišljenju obrazlaže Ministarstvo, a istovremeno se zalaže da se određenoj skupini zagarantiraju veća prava nego što po bi po broju eventualnih članova trebali imati", piše u priopćenju Udruga "Život" koja upozorava da je prema zakonu, rok za donošenje statuta bio 28. kolovoz, a izbori za skupštinu i predsjednika Komore trebaju se obaviti do 31. prosinca 2018. godine. Statut još nije usvojen pa u udruzi smatraju da niti izbori neće biti održani u zakonskom roku.

Naglašavaju da se zakonu nigdje ne predviđa poseban status za dobrovoljne članove, a pogotovo nema predviđenih dvostrukih lista za biranje, dvostrukih pravila te pogodovanja u pojedinim skupinama s brojem delegata, suprotno načelu "jedan član-jedan glas" zbog čega, prema njihovom mišljenju, svi članovi nisu niti ravnopravni niti jednaki.

"Udruga OPG-a Hrvatske "Život" traži od HPK neizglasavanje traženih izmjena od strane Ministarstva, iako imamo informaciju da su uz pritisak izmjene već prihvaćene. Ukoliko je došlo do prihvaćanja zahtjeva Ministarstva, Udruga "Život" će poduzeti sve pravne radnje za rušenje statuta i preispitivanje ustavnosti gore navedenih odredbi", zaključuju u svom priopćenju kojega u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod teksta
 


Dokumenti


Tagovi

Udruga Život Hrvatska poljoprivredna komora Statut Jednakost Pravičnost


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer servisiran i opran, danas otvorena sezona berbe kukuruza! :) #jesenstižedunjomoja