Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija
  • 01.06.2020. 07:30
  • Rusija

Rusija se priprema za rekordnu berbu povrća

Rusko Ministarstvo poljoprivrede ove godine očekuje rekordan prinos stakleničkog povrća, a cilj im je postići samodostatnost u opskrbi.

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 199
  • 28
  • 0

Prema posljednjim objavama ruskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane u njihovim staklenicima do 28. travnja 2020. ubrano je 389.300 tona povrća, što je 29,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To se posebno odnosi na biljke uzgajane u stakleniku među kojima su krastavci s ubranih 276.600 tona s porastom od 30% u odnosu na prošlu godinu te 107.600 tona rajčice s istim porastom.

Očekuju berbu gotovo 1,25 milijuna tona povrća

Ove godine očekuju rekordnu berbu stakleničkog povrća koja bi mogla dostići gotovo 1,25 milijuna tona, što je 9,6% više u odnosu na 2019. godinu.

Hladna Rusija proizvede 380 tisuća tona rajčice godišnje

"Povećanje proizvodnje je zbog modernizacije staklenika i novih investicija", rekao je za nak.hu direktor Nacionalne udruge uzgajivača voća i povrća, Mihail Gluskov.

Rusija ima 1.100 hektara novih staklenika

U posljednjih pet godina ondje je uspostavljeno više od 1.100 hektara novih staklenika, a sve u cilju da postanu samodostatni u proizvodnji povrća. Trenutno zadovoljavaju 90% svojih potreba za krastavcima ali i 60% za rajčicom. U međuvremenu, veto na europske proizvode voća i povrća koji je  uveden u kolovozu 2014. godine i dalje ostaje na snazi.

Zatraženo otvaranje ruskog tržišta 

U 2013. godini, prije uspostavljanja veta španjolski izvoz voća i povrća u Rusiju je iznosio 230.729 tona pokrivajući širok raspon proizvoda, ali stvarni volumen pokazao se mnogo veći s obzirom na proizvode koje su izvezene iz drugih država članica poput Francuske, Nizozemske i Poljske. Od ukupne količine koju je Rusija uvezla ukupno je 161.356 tona voća i gotovo 80.000 tona povrća.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

FEPEX i druge udruge za voće i povrće u državama članicama Europske unije zatražile su od Komisije pregovore o otvaranju ruskog tržišta, čije će se pravo veta očekivati 31. prosinca ove godine. Međutim, kako piše agroinform, zbog razvoja i jačanja prisutnosti drugih zemalja, poput Turske ili Maroka, rusko tržište vjerojatno neće uvoziti onoliko povrća i voća kao prije ograničenja.


Tagovi

Rusija Povrće Uvoz Izvoz Veto Samodostatnost


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB