Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 27.08.2020. 15:00
  • Rumunjska

Rumunjski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice - suša ih pokosila, a pomoći nigdje?

Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u idućem mjesecu, propast će i iduća godina. Traže da se Dobrudža proglasi područjem katastrofe

Foto: Depositphotos/Hvanaman (ilustracija)
  • 591
  • 155
  • 0

Rumunjska je poljoprivreda ove godine pretrpjela velike gubitke zbog dugotrajne suše. Prinosi pšenice, ali i ostalih žitarica puno su manji od očekivanih, a najviše su pogođeni dijelovi oko grada i luke Constanța, gdje je uništeno preko tri četvrtine obrađenih površina. Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u idućem mjesecu, propast će i iduća godina. 

Sama suša i ne bi bila toliki problem, ali kada se prepolovi urod u zemlji koja je među najveći izvoznicima, onda to postaje briga za cijeli svijet.

No, očito njihovu Vladu to i nije jako pogodilo pošto još uvijek nije pružila stvarnu potporu ratarima. Farmer Mircea Chipăilă iz crnomorske regije Dobrudža na istoku zemlje, koji je član Građanske inicijative poljoprivrednih proizvođača, tijekom kolovoza je najavljivao prosvjed za 26. kolovoza, a to su jučer i učinili. 

Obećani iznos ne pokriva gubitke

Chipăilă je izjavio kako više ne vjeruje obećanjima čelništva Ministarstva poljoprivrede u vezi s isplatom naknada za poljoprivredne usjeve uništene sušom.

"Zahtijevamo odgodu rata kod banaka, a ne otkazivanje. Tražimo da se naše područje proglasi područjem katastrofe. Gubici koje smo pretrpjeli ogromni su. Iznos koji je ministar poljoprivrede obećao po hektaru usjeva pogođenog sušom ne pokriva naše gubitke", izjavio je za ondašnje medije. 

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumunjskoj

Što su obećali, farmeri su to i ispunili - prosvjedovali su na nekoliko lokacija u okolici Constanța. 

Chipăilă: Uzet ću traktor s najvećim plugom i... 

"Sudjeluju poljoprivrednici iz cijele pokrajine, na ovom se području okupilo preko sto farmera, ali prosvjedi se odvijaju diljem Dobrudža. Skupili su se u Silo Ameropa, Ciocârlia. Izvukli smo cjelokupnu opremu na ulice, od traktora do kombajna. Razumijemo situaciju u zemlji, ali ne možemo proći bez proglašenja Dobrudža područjem katastrofe", rekao je za Agrointel Chipăilă. 

Ovaj farmer apelira na vlast pozivajući se na presedan iz 2006. godine kada se dogodio sličan scenarij. "Sada govorimo o proljetnim usjevima koje nećemo ubrati, gotovo da nemamo što. Prinos suncokreta je 200-300 kilograma po hektaru, kukuruz nije za berbu, graška nismo ubrali ni zrno! Čekamo i naknade koje bi trebale pomoći u jesenskoj sjetvi. No, ako ne uspijemo u ovom prosvjedu, osobno ću uzeti traktor s najvećim plugom i blokirati ministra, tako da se ne može maknuti svojim džipom. Dok ne poduzme potrebne korake da proglasi katastrofu, dajem mu i ključeve traktora, da plati najam", ogorčen je Chipăilă.

Farmeri će dobiti novac

Dan prije prosvjeda je rumunjsko Ministarstvo poljoprivrede poslalo priopćenje u kojem su željeli uvjeriti farmere da će dobiti potrebnu pomoć.  

"Mjera predviđa dodjelu financijske naknade u obliku državnih potpora, na temelju procjena izdataka koje je pripremio Istraživački institut za poljoprivrednu ekonomiju i ruralni razvoj i ispunjava zahtjeve smjernica Europske unije o državnim potporama, u sljedećim maksimalnim granicama: pšenica 925 lei/ ha, raž 925 lei/ha, tritikale 805 lei/ha, ječam 912 lei/ha, zob 771 lei/ha i uljana repica 1002 lei/ha. 

Korisnici ove sheme državnih potpora su 34.647 poljoprivrednika, koji su registrirali područje zahvaćeno 1,16 milijuna hektara“, stoji u priopćenju.

Napomena: 100 rumunjskih leja je 20.65 eura.


Tagovi

Rumunjska Prosvjedi Suša Prinosi Elementarna katastrofa Vlada Pomoć


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]