• Niske cijene
  • 22.05.2021. 07:30

Rat zbog krumpira: Poljski poljoprivrednici osnivaju političku stranku

Ogorčeni zbog niskih otkupnih cijena, a visokih na policama trgovina, članovi udruge AgroUnia dijele domaće krumpire. Uskoro osnivaju i svoju stranku.

Foto: Facebook/AgroUnia
  • 254
  • 33
  • 0

Članovi organizacije AgroUnia su u glavnom poljskom gradu Varšavi dijelili krumpir kojeg su uzgojili tamošnji proizvođači, piše farmer.pl. Pripremili su 10 tona, a njihov čelnik, Michał Kołodziejczak je izjavio da više vole pokloniti nego prodati za bizarnu cijenu. Uz krumpir, građani su dobili i brošure u kojima opisuju loše stanje u agraru.

"Tržište podiže cijenu za više od 1.000 posto. Ovo je ogroman problem i grad mora znati za to", poručuju iz ove organizacije koja se uskoro planira registrirati i kao politička stranka. Kroz kampanju namjeravaju promovirati domaću hranu, pokazati stanje sela i probleme s kojima se ono suočava.

Prosvjed zbog uvoznog krumpira - poljoprivrednici dijelili svoj, eko uzgojen

Aktivisti ove stranke na svom Facebook profilu napominju da vladajuće treba smijeniti, a otuda je i proizašao njihov glavni slogan "Vratit ćemo selo natrag u PiS".

PiS je inače stranka Pravo i pravda, a nedavno su ogorčeni članovi ove organizacije i poljoprivrednici ispred kuće njezinog predsjednika, ujedno i podpredsjednika vlade te države iskrcali jaja, krumpir, kupus, celer, ali i zaklane svinje kako bi ga upozorili da poljoprivredu ne treba uništavati. Žestoko su reagirali i zbog prijedloga Zakona o zaštiti životinja, nazvanog "petica za životinje".

Pogledajte kako je izgledala podjela krumpira u Varšavi:


Tagovi

Poljska AgroUnia Krumpiri Prosvjed Politička stranka


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok nagradu čekamo, plodove beremo..... Trud se itekako isplati, naročito kad znaš šta staviš svom djetetu na tanjur da jede.... #mojepovrće