Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 30.03.2023. 18:00

Rast cijena u poljoprivredi diljem EU - u Mađarskoj najveća poskupljenja, gdje smo mi?

Cijene u poljoprivredi Europske unije su tijekom proljeća i ljeta prošle godine dosegnule vrhunac, objavio je Eurostat.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 1.029
  • 71
  • 0

Cijene u poljoprivredi EU-a prestale su rasti na kraju 2022. godine, dosegnuvši vrhunac tijekom proljeća i ljeta, objavio je Eurostat. Naime, zbog rata u Ukrajini koja je uz Rusiju glavni izvoznik žitarica, uljarica i gnojiva došlo je do naglih poskupljenja u prošloj godini.

Snažan rast cijena u poljoprivredi u Europskoj uniji zabilježen je u svim lanjskim tromjesečjima, a najsnažniji je bio u drugom i trećem dok je u posljednjem blago usporio. Kako za poljoprivredne proizvode tako i inpute potrebne za proizvodnju, navodi ovaj statistički ured EU.

U zadnjem kvartalu 2022. košarica poljoprivrednih proizvoda u prosjeku je bila skuplja za 26 posto nego u istom razdoblju 2021. U trećem kvartalu stajala je 30 posto više nego u 2021.

Što je najviše poskupjelo?

Kako navode, najveća poskupljenja bilježe konzumna jaja i to za 64 posto, zatim svinje 52 posto te masline 51 posto.

Skok cijena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavao je poskupljenje dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 27 posto u posljednja tri mjeseca 2022.

Cijene u poljoprivredi EU - 2022. najviše poskupila tri proizvoda

Podatak pokazuje usporavanje rasta ulaznih troškova na kraju prošle godine, budući da su u trećem tromjesečju bili viši u prosjeku za 36 posto nego u istom razdoblju godine ranije.

Od inputa najviše je rasla cijena gnojivima i poboljšivačima tla i to za 55 posto. Prema Eurostat-u, slijede energenti i maziva s poskupljenjem od 41 posto.

Više su plaćali i stočari kojima je stočna hrana poskupjela za 29 posto u odnosu na posljednji kvartal 2021. godine.

Poskupljenja po državama članicama

Sve su zemlje EU u četvrtom kvartalu bilježile dvoznamenkasti rast cijena i poljoprivrednih proizvoda i dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi.

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2021. zabilježen je u Mađarskoj i to 53 posto. Slijede Poljska s 44 i Njemačka s 38 posto.

Najniže stope rasta zabilježene su pak na Malti s četiri posto, zatim slijedi Francuska s 14 posto te Cipar i Italija s 15 posto.

Prosječne cijene inputa u poljoprivredi najviše su porasle u Litvi, za 51 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. Blizu su i Mađarska i Slovačka, gdje su porasli za 47 odnosno 39 posto.

Kakvo je stanje u RH?

U Hrvatskoj su cijene inputa u poljoprivredi u četvrtom kvartalu 2022. bile za 29 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, nakon što su u trećem kvartalu skočile za 44,84 posto.

Prema tablicama Eurostat-a, u RH su cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. u prosjeku bile više za 21,7 posto u odnosu na isti kvartal godine ranije, nakon rasta od 27,53 posto u razdoblju od srpnja do rujna, najsnažnijeg u prošloj godini.

U drugom kvartalu poljoprivredni su proizvodi na našem tržištu bili za 22,07 posto skuplji nego godinu dana ranije, a u prvom za 11,42 posto.


Tagovi

Eurostat Cijene Inputi Poljoprivredni proizvodi Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong