Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 14.11.2022. 09:00

Cijene poljoprivrednih proizvoda 22 posto više nego lani, a inputi?

Inputi poput energije, gnojiva, stočne hrane, sjemena i sadnog materijala te pesticida poskupjeli su u odnosu na lani za 50 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.036
  • 108
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s 2015. porasle su za 28,8 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,1 posto, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako navode u priopćenju, cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. više su za 34,7, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,7 posto.

"U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale za voće koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda", napominju iz DZS-a.

Najveći utjecaj imale žitarice

Prema njima, na poskupljenje biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast u skupinama žitarica (za 65,1%), povrća (za 30,4%) i vina (za 9,2%).

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 22,6 u usporedbi s 2015., a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 21,3 posto, kazuje statistika.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. najviše su porasle cijene goveda (za 28,6%), svinja (za 19,5%), mlijeka (za 18,4%) te konzumnih jaja (za 42,5%). I u svim ostalim skupinama u stočarstvu su porasle.

A što je s inputima?

Za dobra i usluge za tekuću uporabu (input I) poput energije, gnojiva, stočne hrane, sjemena i sadnog materijala te pesticida, iz DZS-a kažu, da su oni u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. poskupjeli za 60,3 posto. Dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 50,1 posto, na što je najviše utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Cijene poljoprivrednih proizvoda prate inpute? Porasle za više od 21 posto

Inače, tromjesečni indeksi cijena u poljoprivredi izračunavaju se od 2018. na bazi 2015. u skladu s Eurostatovim preporukama.

Za Republiku Hrvatsku izračunati su na temelju cijena dobivenih iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te iz ostalih administrativnih izvora.


Tagovi

DZS Proizvođačke cijene Poljoprivredni proizvodi Inputi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I snijegom, i molitvom, i tamajmom, blagoslovljen je vinograd Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Mandićevcu, u blizini Đakova.
Danas ćemo još odmarati, ali radovi mogu već sutra početi.
Živjeli!