Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 14.11.2022. 09:00

Cijene poljoprivrednih proizvoda 22 posto više nego lani, a inputi?

Inputi poput energije, gnojiva, stočne hrane, sjemena i sadnog materijala te pesticida poskupjeli su u odnosu na lani za 50 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.064
  • 109
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s 2015. porasle su za 28,8 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,1 posto, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako navode u priopćenju, cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. više su za 34,7, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 22,7 posto.

"U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale za voće koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda", napominju iz DZS-a.

Najveći utjecaj imale žitarice

Prema njima, na poskupljenje biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast u skupinama žitarica (za 65,1%), povrća (za 30,4%) i vina (za 9,2%).

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 22,6 u usporedbi s 2015., a u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 21,3 posto, kazuje statistika.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. najviše su porasle cijene goveda (za 28,6%), svinja (za 19,5%), mlijeka (za 18,4%) te konzumnih jaja (za 42,5%). I u svim ostalim skupinama u stočarstvu su porasle.

A što je s inputima?

Za dobra i usluge za tekuću uporabu (input I) poput energije, gnojiva, stočne hrane, sjemena i sadnog materijala te pesticida, iz DZS-a kažu, da su oni u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. poskupjeli za 60,3 posto. Dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. za 50,1 posto, na što je najviše utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Cijene poljoprivrednih proizvoda prate inpute? Porasle za više od 21 posto

Inače, tromjesečni indeksi cijena u poljoprivredi izračunavaju se od 2018. na bazi 2015. u skladu s Eurostatovim preporukama.

Za Republiku Hrvatsku izračunati su na temelju cijena dobivenih iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te iz ostalih administrativnih izvora.


Tagovi

DZS Proizvođačke cijene Poljoprivredni proizvodi Inputi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]