Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 11.07.2019. 10:30

Rast biljne proizvodnje, pad stočarske, krajem godine poseban natječaj iz mjere 4

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećan je za 5,0%, navode iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/SplitShire
  • 1.881
  • 212
  • 1

Nakon što su nedavno priopćili da je u 2018. zabilježen porast vrijednosti hrvatskog ribarstva u odnosu na 2017. za 16,5%, Ministarstvo poljoprivrede sada se pohvalilo i povećanjem fizičkog obujma poljoprivredne bruto proizvodnje. Kako navode, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećan je za 5,0%.

Rast je, objašnjavaju, ostvaren zahvaljujući povećanju biljne proizvodnje za 14,8%, a najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza (37,7% ), grožđa (25,7 %), soje (18 %) te pšenice (8,5 %). Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017., osim proizvodnje svinja, koja u istom razdoblju bilježi rast za 5,8%.

Lagani porast broja krava 

"U protekle tri godine donijeli smo niz programa potpore poljoprivrednim proizvođačima kojima je cilj zaustaviti negativne trendove. Novi programi potpore u biljnoj proizvodnji i stočarskoj proizvodnji, pravovremena isplata potpora te visoka razina iskorištenosti mjera iz Programa ruralnog razvoja RH, doprinijeli su ovim pozitivnim pokazateljima. Program obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, koji je lani usvojila Vlada RH, s dvije mjere potpore: kupovina steonih junica i uzgoj rasplodnih junica, već daje prve rezultate, pa je tako broj krava u srpnju 2019. narastao na 156.574 u odnosu na travanj kada je bio 154.271.

Ministarstvo poljoprivrede: Vrijednost ribarstva u 2018. porasla za gotovo 17 posto

Za uzgajivače svinja smo, uz sva ograničenja EU zakonodavstva, uspjeli osigurati državnu potporu za rasplodne krmače, a za uzgojno valjane krmače osigurali smo dodatno plaćanje stimulirajući uzgajivače za uzgoj kvalitetnih grla, sa ukupno 1000 kuna po grlu životinje. Tovljačima svinja, koji su bili nepravedno izostavljeni, omogućili smo korištenje plavog dizela i to 40 litara po grlu tovljenika, što je rezultiralo uštedom svinjogojcima od 3,3 milijuna kuna", naglašavaju iz Ministarstva. 

Kako podsjećaju, prošle godine uvedena je nova mjera u Program ruralnog razvoja RH  - "Dobrobit životinja” koju koristi 2.200 stočara, a primjenu nadstandarda za krmače i nazimice dobivaju po 253 eura po uvjetnom grlu. "Kroz Program ruralnog razvoja RH ugovoreno je ukupno 616 projekata u sektoru stočarstva u vrijednosti od 1,27 milijardi kuna. Riječ je o izgradnji novih farmi, tovilišta, gnojnica, novoj mehanizaciji i sl.

Poseban natječaj u okviru mjere 4

Ministarstvo poljoprivrede provodi edukaciju svinjogojaca i uzgojne programe za crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju. Prošle godine pokrenuli smo projekt revitalizacije uzgoja banijske šare, koja je treća hrvatska autohtona pasmina svinja, a radimo na povećanju populacije svinja pasmine mangulice. Za izvorne i zaštićene pasmine svinja prošle je godine svinjogojcima isplaćeno ukupno 24 milijuna kuna.

Krajem godine planiramo poseban natječaj u okviru mjere 4 za energetsku učinkovitost, kako bi poljoprivrednici mogli proizvoditi energiju za potrebe vlastitog gospodarstva iz obnovljivih izvora energije – pokrivat ćemo do 90% troškova. Realizacijom tih ulaganja ubrzo očekujemo povećanje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj", zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zavod za statistiku Poljoprivredna proizvodnja Statistika Rast proizvodnje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]