Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podcast Agrokluba
  • 31.05.2021. 10:30
  • Zadarska, Polača

Radoslav - Rade Bobanović gost AK podcasta

Iz nule je podigao najveću ekoplantažu u Ravnim kotarima. Kako radi u koronakrizi i što bi učinio da je ministar čut ćemo od Rade uskoro u AK podcastu

Foto: Agroklub
  • 341
  • 195
  • 0

Radoslava - Radu Bobanovića mogli bismo nazvati "posljednjim dalmatinskim Mohikancem". Ovaj vizionar, ratnik, poduzetnik i doktor ekonomskih znanosti, iz nule je podigao najveću ekoplantažu u Ravnim kotarima, gdje danas caruju tri gracije Dalmacije: vinova loza, maslina i smokva.

Živi od rada, jaše bez sedla, a bolesna ramena liječi cijepanjem drva. Kao direktor poljoprivredne zadruge "Maslina i vino", nije mu teško niti orezivati, brati, prešati, puniti, destilirati... pa i dostavljati proizvode diljem zemlje. Ovaj energični domaćin osobno dočekuje i animira brojne goste na svom ranču u Polači, nudeći im višestruko nagrađivana vina i ekstra djevičansko maslinovo ulje, "upakirano" u njegov osebujan narativ - priču veću od sunca i mora koju turisti odnose sa sobom doma.

Malo je reći da je Radin životni put bio težak. Nekadašnji financijski inspektor, pukovnik i član zapovjedništva 134. brigade, 90’ je bio zarobljen i mučen. Trinaest operacija bilo je potrebno da ga liječnici osposobe. No, njega nije ništa pokolebalo, jer emocija i strast ne poznaju granice.

Zajedno sa Željkom Uzelcem osnovao je poljoprivrednu zadrugu MasVin, koja je zarasli, minirani krš i odlagalište smeća, pretvorila u mediteransku oazu. Na oko 60 ekoloških hektara u Polači danas se nalazi 45 tisuća trsova vinove loze, 12 tisuća stabala maslina i tisuću stabala smokvi (koje prodaju suhe i svježe, a dio ih odlazi i u Njemačku za proizvodnju ekskluzivnog gina).

Kako radi u koronakrizi, ima li "računice" u težoj i skupljoj eko proizvodnji, kako gleda na državnu administraciju i što bi učinio da je ministar, samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati s ovim osebujnim poduzetnikom kojega ćemo ugostiti u podcastu Agrokluba.

Imaš li pitanje za Radu Bobanovića? Pošalji ga u komentaru ispod.


Tagovi

Radoslav Bobanović AK Podcast MasVin Zadrugarstvo


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.