• Zadruga Masvin
  • 21.07.2020. 09:00
  • Zadarska, Polača

Vinova loza, masline i smokve - Tri eko gracije Dalmacije Poljoprivredne zadruge MasVin

Još su 2006. godine Radoslav Bobanović i Željko Uzelac krenuli s razminiranjem zemljišta i osnovali zadrugu, a danas su prepoznatljivi eko proizvođači. Nude i rješenje za turiste u doba pandemije: Ako bježe od korone neka dođu tu, kod nas se gosti mogu rasuti na kilometar jedni od drugih

Foto: Vedran Stapić
  • 845
  • 292
  • 1

"Uslikaj kako me moja Luci ljubi", govori dr.sc. Radoslav Bobanović direktor Poljoprivredne zadruge Maslina i vino - MasVin iz Polače, vodećeg ekološkog proizvođača Zadarske županije, dok ispraća goste ispred njihove kušaonice.

Kod njih kao da Covid-19 krize niti nema, jer dok smo mi odradili naš novinarski zadatak, izmijenilo se nekoliko manjih grupa turista iz Poljske, Slovenije, Češke, Njemačke i Austrije. Prometno je na imanju gdje caruju tri gracije Dalmacije, kako ih zove - vinova loza, masline i smokve. 

Danas prepoznatljiv ranč i zadrugu, ovaj poratni načelnik Općine Polača, osnovao je 2006. godine s partnerom Željkom Uzelcem, nagrađivanim poduzetnikom. Cilj je od prvog dana bio i ostao proizvodnja vrhunskih proizvoda - ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrhunskih i kvalitetnih vina te konzumne smokve i njihovih prerađevina. 

"Krenuli smo, ne bih rekao grlom u jagode ili trbuhom za kruhom jer nam to nije bilo potrebno, nego isključivo iz ljubavi prema mjestu. Kao načelnik pokrenuo sam brojne projekte i nakon nekog vremena odlučio da neću više nigdje ići - ni po svijetu ni po Hrvatskoj, nego ostati ovdje gdje je grunt moje majke i obitelji. “, priča nam Rade, kako ga prijatelji zovu. 

Zemlju je, koja je devedesetih bila prva linija fronte, trebalo prvo razminirati. Danas na 41 hektaru uzgajaju 12.000 stabala maslina i 1.000 stabala smokava, a od 2007. je počelo i podizanje vinograda na 11 hektara ovog krškog terena.

U ekološkoj proizvodnji od 2008. godine 

"Treću godinu od uzgoja, od 2008., krenuli smo u fazu promatranja za ekološku proizvodnju, a petu godinu smo dobili certifikat. Prva vina na tržište su došla 2010. i 2011. i tada postajemo prepoznatljivi s merlotom, syrahom, cabernetom i našim crljenkom. Godinu nakon imali smo i značajan urod maslina zahvaljujući jakoj zimi koja nam je pomogla u dijelu stvaranja boljeg ploda“, priča nam domaćin, prepoznatljiv po energiji, marami, ali i konjima koji su sastavni dio impozantnog ranča.  

Vinograd Poljoprivredne zadruge Maslina i vino 

U počecima stvaranja eko proizvodnje u Hrvatskoj, takav proizvod, dodaje, nije bio prepoznatljiv, no posljednjih godina sve više je tražen. "Meni je žao ako netko špekulira s eko proizvodnjom i to institucije moraju riješiti, a žao mi je i što se nekad prozivaju proizvođači koji su jasno i nedvojbeno certificirani. Nas se najviše nadzire. Ovaj projekt ima i do pet inspekcija godišnje; od uzimanja kamena, zemlje, lista, vina u butelji, ulja... Imamo kontrole koje pozdravljam i poručujem svim prijateljima dobre volje i svim ljubiteljima eko proizvoda - moj proizvod je upravo ono kako se certificira. Koristimo preparate na bazi prirode - komorač, kopriva, prašina kamena, glina, sumpor i bakar te staklena voda koja stvara film oko ploda bilo grožđa ili masline i otežava ulazak kukcima. Ne ubijamo nikoga, nemamo riječ 'cid' unutar naših preparata i to je lako dokazivo", naglašava.

S obzirom na eko proizvodnju PZ Masvin je korisnik IAKS mjere 11 Programa ruralnog razvoja odnosno podmjere 11.2. "Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja", ali i mjere 10 odnosno tipa operacije 10.1.16. "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada".

IAKS mjere 10 i 11

"Koliko nam to znači? Pa gledajte, ako dobijem 300-njak eura po hektaru od malčiranja, a nisam ih imao, onda imam veliku potporu. Ako dobijem 300, a imam 50 ha - kad se to izračuna, mi smo tom mjerom pokrili 3-4 puta malčiranje u našem masliniku i vinogradu. To je jako velik iskorak, krasna mjera i drago nam je da je uvedena", slikovito opisuje značaj potpora.

Eko proizvodnja je, dodaje, 30-50% skuplja u odnosu na konvencionalnu, upravo zbog preparata i radnji koje moraju činiti. "Ovdje ništa ne radimo sa strojem, beremo masline ručno, režemo ih ručno, vinograd isto jer želimo imati vrhunske proizvode", naglašava dodajući da je cijena eko preparata u odnosu na prije 10-ak godina, ipak daleko prihvatljivija. 

Ove godine nisu imali ni većeg problema s kukcima niti bolestima. "Kiša nas je jedino oko svetog Paškvala (17. svibnja, op.a.) omela u cvatu maslina i tu ćemo imati nešto manje prinose, ali ništa strašno. Moljca smo ove godine uspjeli suzbiti Baturadom i konjskom mokraćom koja ima jako puno amonijaka. Pojavila se pepelnica na grožđu, ali i to ćemo isto lako riješiti. Sve u svemu godina je što se tiče bolesti odlična. Sad se pojavila maslinina muha, ali ćemo i to riješiti“, kazuje Radoslav dok obilazimo masline u društvu psa.

Sve životinje na ranču upisane su kao vlasništvo MasVina, kaže Rade

Godina je inače i turistički dobro počela. Gostiju su imali u siječnju, veljači i do 10. ožujka, a onda je došla pandemija. "Imali smo dobra dva mjeseca pa tri ništa i sad se opet polako vraćaju", otkriva, a i sami gledamo parkirane automobile stranih registracija. 

Ugođaj je, naglašava, ono što tu turisti najviše cijene, a kad je virus u pitanju kaže: "Ako bježe od korone nek dođu tu. Kod nas se gosti mogu rasuti na kilometar jedni od drugih".

Ponuda je bogata, tu su konji, psi, ali i mačke kao stabilizator prostora - čistači zmija. "Znaju nam, doduše, ponekad javiti iz Njemačke: Joj, dovezli smo mačku od vas! Zavuče se u auto, motor i ode, priča čovjek koji kaže da sve konje na kojima obilazi imanje pa i pse i mačke ima "uvedene u knjigu kao imovina"

Zbog korone s partnerima odlučio - poskupljenja nema 

"Gosti su me prepoznali kao neobičnog, a jednostavnog. Nekoliko jezika poznajem, ne kao profesor, ali ne robujem tome. Mohikanac sam, nekoliko ljudi me slijedi, pokušat ćemo se održati u ovome. Samo šteta zbog korone jer su nam pokazatelji bili krasni", domeće naš sugovornik koji je, kaže, bolesna ramena riješio cijepanjem drva. 

"Imao sam dosta ozljeda ratnih, logoraških i mogu reći da nijedna medicina, kao kretanje i egzibicije s konjima, ne može pomoći. Taj spoj ljubavi s okružjem, prirodom, prijateljima, ljudima dobre volje - čine da sam donekle zdrav, donekle psihofizički sposoban, da ovo sa skoro 70 godina dobro vodim, a još se dobro snalazim i na konjima. Ponekad mi zavide mlađi, a djevojke kažu: Mili Bože, koju energiju taj čovjek ima. Znači, lijepo je ovdje doći, uživati. Tko god dođe bit će dobro primljen", kroz smijeh zaključuje Rade koji je zbog korone s partnerima odlučio da poskupljenja nema. 

Rekli su dat veći rabat, neće dizati cijenu i sad nemaju problem s prodajom. "Čak smo i iskorak napravili. Izvezli smo vina u Švedsku, nešto i u Italiju, a malo smo otišli i na svjetska tržišta preko oceana, u Kanadu. Jedini je problem taj što prema nekim zemljama ne možemo isporučiti samo jednu bocu nego cijelu paletu, ali i za to se uvijek nađe rješenje“, priznaje Bobanović.

Poljoprivredna zadruga nema ni problem s nagradama jer gdje god da se pojave odnesu barem jednu titulu. Tako su nedavno na manifestaciji Vina od davnina dobili visoko zlato za svoj crljenak, a Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu proglasila je tri njihova vina vrhunskim. Također, na ovogodišnjem Noćnjaku maslinovo ulje plasiralo se među 10 najboljih.

Cijena proizvoda nije dizana, a uspjeli su izvesti i u Kanadu 

"Kad u prvom planu nije profit, onda sve ide", naglašava Bobanović čija je zadruga pokazala i humanitarnu stranu. Osim što su vina dali na aukciju, a kako bi se novcem od prodaje kupili respiratori za bolnicu u Zadru, njima, ali i šibenskoj bolnici te Domu umirovljenika poslali su špirit za dezinfekciju. 

"Nismo mi bili tek tako nespremni za koronu. Spremili smo oko 100 litara špirita kojeg ne proizvodimo radi prodaje, a gdje je alkohol iznad 86% i pomogli smo da obave sterilizaciju prostora. To je humanitarna gesta o kojoj sad prvi put govorim", pojašnjava uz poruku da je ovaj kraj jedinstven.

"Pozivam i Turističku zajednicu da bude susretljivija jer je sinergija otoka, priobalja, Ravnih kotara i Kalelarge nužna. Ona je ta koja nas vodi u buduća vremena", zaključuje Bobanović koji je nedavno i doktorirao na temu razvoja ruralnog prostora. Obranio je disertaciju pod nazivom "Ruralni razvoj - čimbenik socijalne održivosti Republike Hrvatske" i postao doktor znanosti iz područja ekonomije. 


Fotoprilog


Tagovi

Masvin Rade Bobanović Eko proizvodnja Vino Maslinovo ulje Smokve IAKS mjere Sredstva za zaštitu Prodaja


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko može da mi kaže koja je vrsta kruške u pitanju...