Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad s pesticidima
  • 24.03.2020. 10:30

Rad s pesticidima: Moguće je produženje iskaznice bez pohađanja dopunske izobrazbe

Hrvatski je sabor 19. ožujka donio Odluku o Zakonu o dopuni Zakona o održivoj uporabi pesticida.

Foto: Depositphotos/macor
  • 6.605
  • 507
  • 0

S obzirom da je situacija s pandemijom koronavirusa odgodila i dopunsku izobrazbu poljoprivrednika za rad s pesticidima, Hrvatski je sabor 19. ožujka donio Odluku o Zakonu o dopuni Zakona o održivoj uporabi pesticida.

Tako se u članku 1. Zakona o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine«, br. 14/14. i 115/18.) u članku 26. stavku 1. iza točke 4. dodaje se točka 5. koja glasi: "Uslijed posebnih okolnosti odnosno događaja ili određenog stanja koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, moguće je da ovlaštene pravne i fizičke osobe za provedbu izobrazbe na zahtjev obveznika izobrazbe administrativno produže valjanost iskaznice na dodatnih šest mjeseci, bez pohađanja dopunske izobrazbe."

Započela dopunska izobrazba poljoprivrednika za rad s pesticidima

Podsjećamo, u Priručniku za izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida koji su dobili svi polaznici, a koji im može biti od velike pomoći u primjeni sredstava za zaštitu bilja, stoji: Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju redovito obnavljati stečeno stanje dopunskom izobrazbom najkasnije u roku od 5 godina nakon stjecanja osnovne izobrazbe kako bi mogli koristiti pesticide u okviru obavljanja svojih djelatnosti“.   

Za više informacija možete se obratiti Ministarstvu poljoprivrede. 

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo internet stranicu, pitajte što vas zanima

Cjelovitu Odluku pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Rad s pesticidima Dopunska izobrazba Sabor Koronavirus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Razmišljate o novoj balirki, sijačici, plugu? Pogledajte što ratari kažu o Pottinger strojevima - sutra u video prilogu!