Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 18.03.2021. 13:00

Ptičja gripa i u susjedstvu - virus potvrđen kod dva uginula labuda u Srbiji

Nedavno je zaraza potvrđena na uginulom labudu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a sada i u susjedstvu.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 95
  • 7
  • 0

Nakon što je nedavno potvrđena influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut (Podgrađe) u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sada je ova zaraza otkrivena i u susjednoj Srbiji. 

Kako navodi tamošnja Uprava za veterinu, na području općine Kula u Zapadnobačkom upravnom okrugu, virus je potvrđen kod dva uginula labuda 6. i 12. ožujka.  

Utvrđene su i mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području, a u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja.

Radi spriječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova oboljenja kod peradi i ptica na gospodarstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vrijeme trajanja preventivnih mjera, obavezno je zatvaranje domaće peradi i ptica u objekte na gospodarstvu. 

Inače, u oboljele peradi javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza krijeste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica Labudovi Ekonomske štete Uprava za veterinu


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]