Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 18.03.2021. 13:00

Ptičja gripa i u susjedstvu - virus potvrđen kod dva uginula labuda u Srbiji

Nedavno je zaraza potvrđena na uginulom labudu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a sada i u susjedstvu.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 94
  • 7
  • 0

Nakon što je nedavno potvrđena influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut (Podgrađe) u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sada je ova zaraza otkrivena i u susjednoj Srbiji. 

Kako navodi tamošnja Uprava za veterinu, na području općine Kula u Zapadnobačkom upravnom okrugu, virus je potvrđen kod dva uginula labuda 6. i 12. ožujka.  

Utvrđene su i mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području, a u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja.

Radi spriječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova oboljenja kod peradi i ptica na gospodarstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vrijeme trajanja preventivnih mjera, obavezno je zatvaranje domaće peradi i ptica u objekte na gospodarstvu. 

Inače, u oboljele peradi javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza krijeste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica Labudovi Ekonomske štete Uprava za veterinu


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]