Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 04.03.2021. 17:00
  • Vukovarsko-srijemska, Podgrađe

Influenca ptica potvrđena u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Nakon farme purana u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle godine, sada je potvrđena na uginulom labudu na samom istoku države.

Foto: Depositphotos/nature78 (ilustracija)
  • 682
  • 168
  • 0

Potvrđena je influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut (Podgrađe) u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

U tijeku je, pak, utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Kako podsjećaju, influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi ovim virusom uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta uzrokuje visoku stopu uginuća.

Ova bolest pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

Simptomi zaraze

U oboljele peradi javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza krijeste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

"Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje njezine pojave i širenja", navode iz Ministarstva.

Odnose se na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Cilj primjene je onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije. Propisano je i obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja.

Lani otkrivena na farmi purana

"Uočene uginule divlje ptice također moraju biti prijavljene ovlaštenim veterinarskim organizacijama (s podatkom o lokaciji pronalaska lešina)", zaključuju u priopćenju. 

Ptičja gripa utvrđena je i lani u Hrvatskoj, na farmi tovnih purana na području Koprivničko - križevačke županije. Nađeni virus pripadao je podtipu H5N8.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Influenca ptica Zaraza Virus H5N8 Labud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Istri nailazim na mnoštvo zanimljivih sugovornika. Jedan od njih je i Šime Martinović koji je zadnjih 15-ak godina posvetio uzgoju divljih šparoga. Uskoro zanimljiva priča o ovom svestranom poljoprivredniku hobistu u kojoj ćete saznati št... Više [+]