Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervencija 73.10.
  • 21.03.2024. 10:30

Prvi veliki, a neprovediv natječaj? Konzultanti traže novu odgodu roka za intervenciju 73.10.

Nedostupnost sustava AGRONET i EONA kao i dugo čekanje na odobrenje tehnoloških projekata, tek su dio razloga zašto Udruga konzultanata za ruralni razvoj traži novo produljenje roka za podnošenje zahtjeva za intervenciju 73.10.

Foto: Depositphotos/cherryandbees
  • 2.235
  • 148
  • 0

Prvi veliki natječaj za investicijske mjere iz Strateškog plana ZPP za razdoblje 2021-2027. i dalje ne prolazi kako bi trebao. 

Udruga konzultanata za ruralni razvoj (UKRRA) koja je još početkom godine upozorila na niz nepoznanica natječaja za intervenciju 73.10. Potpora za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te već ishodila odgodu roka predaje zahtjeva, sada zahtijeva isto.

Konzultanti traže odgodu roka za prijavu na natječaj intervencije 73.10. Zašto se forsira?

Od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, naime, zatražili su produljenje roka za podnošenje zahtjeva za najmanje sedam dana kako bi se osiguralo da tehnički nedostaci ne dovedu do nepravilnih prijava. 

Nedostupni ključni sustavi za prijavu 

Natječaj je, podsjećaju, donio velike novosti, kao što su isključivo elektronička prijava Zahtjeva za potporu i sustav EONA, preko kojega se provode postupci nabave. Dodatna velika promjena je i odobravanje tehnoloških elaborata za podizanje trajnih nasada. I upravo tu leži najveći problem jer ih korisnici upozoravaju na nedostupnost sustava AGRONET i EONA kao i dugog vremena u kojemu se čeka na odobrenje tehnoloških projekata. 

Uz činjenicu da su navedeni sustavi imali nekoliko nadogradnji tijekom kojih nije bilo moguće unositi podatke niti provoditi nabave, dolazi i do povremenog prekida veze u AGRONET-u, što čini unos podataka nemogućim ili značajno otežanim. Trenutno su, kažu, projekti još u ranoj fazi prijave, što se može vidjeti na temelju broja objavljenih nabava na EONA-i i datumima njihovog zaključivanja.

"Protekli natječaji pokazali su da sustav pri punom opterećenju ne radi optimalno, tako da su dodatni prekidi komunikacije izgledni. Budući da su sustavi EONA i AGRONET jedini način prijave projekata, važno je korisnicima nadoknaditi vrijeme u kojima su bili nedostupni", ističu u svom zahtjevu poslanom 14. ožujka. 

Pojašnjavaju nadalje da mnogi do danas nisu dobili odobrenja tehnoloških elaborata za podizanje trajnih nasada. S obzirom na to da je isti obavezna dokumentacija za koju nije moguća dopuna, spriječeni su u započinjanju postupka prijave.

"Za pretpostaviti je da će se na neka od odobrenja čekati do završnih trenutaka prijave, što one koji ulažu u podizanje trajnih nasada stavlja u podređen položaj", upozoravaju dalje. 

Problemi s nacionalnim registrom i OIB-ima

Drže i da produljenje od nekoliko dana neće dovesti do povećanog broja prijava, već će samo poboljšati kvalitetu projekata i dokumentacije. Također napominju da, ako se produljenje odobri za razdoblje kraće od 14 dana, nitko ne može naknadno prijavljivati projekt, zato što u takvom roku ne može završiti postupak nabave.

Konzultanti ukazuju i da u veljači nekoliko dana nije bilo moguće elektronički podnijeti zahtjev za potporu putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) za podnositelje registrirane kao trgovačka društva, jer nije povlačio podatke iz nacionalnih registara.

Bilo je problema i s korisnicima čiji OIB brojevi su počinjali s brojem nula jer se nisu mogli u putem sustava NIAS prijaviti u AGRONET. Stoga drže da, budući da su Upravljačko i Provedbeno tijelo uveli elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu putem sustava NIAS-a kao uvjet natječaja, dosadašnji tehnički nedostaci i potencijal novih tehničkih nedostataka govore u prilog produženju roka podnošenja zahtjeva.

"Predmetni natječaj je prvi iz Strateškog plana kojim je propisana neophodna obavezna dokumentacija za koju nije moguća dopuna. Eventualne daljnje tehničke poteškoće u sustavu mogle bi dovesti do neispravno učitane dokumentacije", zaključuju u svom zahtjevu. 


Tagovi

Udruga konzultanata UKRRA Natječaj 73.10. Intervencija Strateški plan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?