Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strateški plan
  • 11.01.2024. 12:45

Konzultanti traže odgodu roka za prijavu na natječaj intervencije 73.10. Zašto se forsira?

Prvi veliki natječaj po novim procedurama, a 11 dana prije roka ne znaju se pravila igre, upozoravaju konzultanti nabrajajući brojne razloge koji onemogućavaju pripremu projekata

Foto: Leticija Hrenković
  • 5.196
  • 348
  • 0

Lome se koplja oko prvog natječaja za provedbu intervencije 73.10. Potpora za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - prvog iz novog programskog razdoblja, objavljenog koncem prošle godine, 17. studenog 2023. 

Interes poljoprivrednika za prijavu je velik, počele su pripreme, što je jasan signal da promišljaju o dugoročnom i održivom razvoju svojih gospodarstava. Na raspolaganju je 60 milijuna eura, a očekuje se oko 500 projektnih prijava.

Već objavom natječaja Udruga konzultanata za ruralni razvoj (UKRRA) je upozorila da su rokovi preoptimistični. Sada traže odgodu roka za zaprimanje prijava koji počinje za 11 dana, a završava nakon svega mjesec dana.

Od majmuna do AVNOJ-a, od SAPARD-a do prosvjeda

Naime, mjesec dana nakon objave, 22. prosinca 2023. objavljene su prve izmjene natječaja, a 5. siječnja 2024. na e-savjetovanju objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi intervencija za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. 

Budući da se temeljem tog pravilnika dodjeljuje potpora, izgledne su i druge izmjene natječaja za intervenciju 73.10. s predviđenim rokom prijava od 22. siječnja do 22. veljače.

Takvi su rokovi neprihvatljivi, tvrde konzultanti, i dodaju da Ministarstvo poljoprivrede ignorira problem.

Rokove je nemoguće poštovati

Kako se radi o prvom natječaju po novim procedurama, konzultanti su ukazuju na poteškoće u pripremi nekoliko stotina projektnih prijava i traže odgodu početka prijava ili produženje konačnog roka za minimalno 60 dana.

UKRRA broji 36 članova i 50 konzultanata na području cijele Hrvatske

Navode u priopćenju brojne razloge za takav zahtjev, a koji onemogućuju pripremu projektnih prijava prema propisanim procedurama te koje dovode dio poljoprivrednika u nepovoljan položaj.

Prije svega, ističu, da na web stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju još uvijek nisu objavljeni propisani obvezni predlošci za izradu pojedinih dokumenata za prijavu, kao npr. službeni obrazac za izradu poslovnog plana.

K tome, uveden je novi način prikupljana ponuda - EONA, s puno nepoznanica, pa nisu u mogućnosti prikupljati ponude u kratkom roku koji je preostao do početka prijava na natječaj (22. siječnja). Također,  naglašavaju da nije usklađeno trajanje roka prikupljanja ponuda, niti kada ti rokovi završavaju. Primjerice, krajnji rokovi nekih nabava su padali na neradne dane 25. i 26. prosinca 2023., a u budućnosti ako netko objavi nabavu u subotu ili nedjelju, krajnji rok pada na neprihvatljive dane vikenda.

Prvim izmjenama Natječaja, koje su se odnosile i na izmjene obrasca Tehnološkog elaborata i Tehnoloških smjernica za voćnjake, produžilo se potrebno vrijeme za završetak istih, dok je rok za predaju Tehnoloških elaborata za odobrenje od strane nadležnih službi 22. siječnja. Traži se i dodatna dokumentacija koja nije bila tražena u izvornom tekstu natječaja, kao primjerice izjave projektanata u vezi opremanja objekata i sl.. 

Analizu tla ne može se provesti 

Dodatno situaciju otežava činjenica da su izmjene nastale u vrijeme blagdana, kada je većina poduzeća na kolektivnim godišnjim odmorima (pa tako i laboratoriji za analizu tla) radi čega nije bilo moguće provesti uzimanje uzoraka sve do poslije Nove godine. 

Na što se nadovezuju i praktični izazovi. Tla su zbog zimskog perioda vlažna te je za sušenje uzetih uzoraka i provedbu analize potrebno minimalno 15 dana. Dodatno, zbog gužvi u ovlaštenim laboratorijima rezultati analize bi mogli stići i poslije roka za slanje Tehnoloških elaborata na pregled, radi čega konzultanti traže produženje roka predaje za minimalno 30 dana. 

Kako ispoštivati rokove ako je tlo vlažno, a gužve u laboratorijima, pitaju (Foto: Depositphotos/microgen)

Pitaju se i zašto se nije vodilo računa o terenu i posebnostima područja u državi te su se stavili rokovi koje je nemoguće ispoštovati. Daje li se tome prednost primorskom i jadranskom dijelu države s blažom klimom i zimama, čime nemaju ovakve poteškoće? 

Tehnološki elaborat i Potvrda HAPIH-a i Ministarstva poljoprivrede je dokumentacija za koju nema prava dopune, te se projekt u potpunosti odbija, ukoliko navedeno nije dostavljenou roku. Upozoravaju i da Ministarstvo poljoprivrede po dokumentaciji za koju sami kažu da je eliminacijski faktor rade izmjene i ne žele produljiti rok dostave.

Izuzeta sva mehanizacija osim traktora i kombajna

Prošli petak, 5. siječnja, na e-savjetovanju su objavljene izmjene Pravilnika koje mogu direktno utjecati na projektne prijedloge.

"U odnosu na važeći Pravilnik iz zbroja prihvatljivih troškova koji ne smiju prijeći 50 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, izbačena je stavka "h", koja se odnosi na kupnju poljoprivredne mehanizacije", objašnjavaju dalje.

Dakle, izuzeta je sva mehanizacija osim traktora i kombajna. Korisnici koji zbog tog ograničenja nisu u projekte stavljali dodatne priključke i mehanizaciju, jer nisu mogli, sada su u mogućnosti projekt ponovno drugačije strukturirati i povući predani Tehnološki projekt sa odobrenja, opisati nove stavke ulaganja i ponovno slati nove Tehnološke projekte, a rok ostaje isti.

Ovakva izmjena prihvatljivosti troškova predstavlja kapitalnu promjenu u planiranju i provedbi natječaja, smatraju u UKRRA-i, radi čega i javno reagiraju.

Tom izmjenom omogućava se korisnicima planiranje troškova na način koji mijenja svrhu originalnog natječaja, jer će mnogi odlučiti u potpunosti promijeniti odnos troškova unutar "dopuštenog" dijela ulaganja.

Primjerice, zbog navedene promjene postaje trivijalno pojednostaviti strukturu ulaganja, tako da se u nekom od prioritetnih sektora kao što su voće i povrće ili stočarstvo i peradarstvo, odustane od izgradnje ili podizanja novih nasada i jednostavno odluče provesti nabavu poljoprivredne mehanizacije, tako što će morati paziti samo na odnos traktora i poljoprivrednih priključaka.

 Izbačena je stavka "h" koja se odnosi na kupnju mehanizacije (Foto: V. Stapić)

Izgledne su, kažu, i druge izmjene natječaja. Čak i bez izmjena Natječaja i Pravilnika, tehnički dani rok nije bio izvediv, a posebice kako je ovo obvezna dokumentacija za koju nema pravo dopune i rezultira odbijanjem projekta, tjera korisnike da kako god znaju i umiju dostave kakvu takvu analizu tla, da zadovolje formu.

Ovakvim pristupom neće se dobiti točni i relevantni podaci i projekti na natječaju, već samo oni koji uspiju zadovoljiti formu, pa makar s lošim uzorcima i analizama, smatraju konzultanti.

Velik dio projektanata i potencijalnih dobavljača opreme nije radilo od 22. prosinca do 8. siječnja zbog kolektivnih godišnjih odmora, tako da su zabilježeni značajni zastoji kod izrade projekata za izgradnju i rekonstrukciju objekata. 

11 dana prije roka ne znaju se pravila igre

Nadalje napominju da se uvode drastične promjene u uvjetima prihvatljivosti troškova (i odnosima), a Ministarstvo ne želi pomaknuti rok ispunjavanja obveza, makar se do zadnjeg trena ne znaju pravila igre. 

Kome to koristi, pitaju se konzultanti jer terenu i korisnicima ne. "Koga se stavlja u povoljniji položaj ili je najbolje da se s obzirom na promjene usred pripreme projekata, taj rok svima produlji pa da svi imaju vremena ispuniti uvjete za natječaj?", postavili su pitanje. 

UKKRA neprihvatljivim smatra stav Ministarstva poljoprivrede da odgoda početka prijava ili produženje natječaja nije moguća. Kažu da je argument ministrice Vučković da će se uskoro objaviti novi natječaj također slab, ako je poznato da APPRRR ima još mnogo neriješenih natječaja iz 2022. godine, a paralelno sa natječajem za intervenciju 73.10 raspisan je natječaj i za intervenciju 73.03. Korištenje obnovljivih izvora energije, te iz programa Vinske omotnice za vinogradarstvo.

Intervencija 73.10 - korak naprijed u odnosu na podmjeru 4.1?

Iz Udruge ističu da se ne smije zanemariti ni činjenica da nas nas uskoro očekuju i parlamentarni izbori koji će vrlo vjerojatno utjecati na dodatno usporavanje objava natječaja, pa se nameće pitanje koliko je stvarno uskoro objavljivanje novih natječaja.

Ministarstvo ovakvim potezom grubo krši ranije odredbe i stavlja u podređen položaj korisnike koji su već isplanirali, a u mnogim slučajevima i proveli nabavu za sve prihvatljive troškove u sklopu ulaganja, smatraju konzultanti.

Paradoksalna situacija 

Izmjene dovode do paradoksalne situacije. Moguće je, kažu, da s jedne strane bude korisnika koji su temeljem važećeg pravilnika isplanirali ulaganja  u podizanje višegodišnjih nasada s navodnjavanjem, ili izgradnje farme.

Takvi korisnici moraju zadovoljiti sve uvjete vezane za glavni projekt, tehnološki projekt ili zaštitu okoliša. Navedeni uvjeti su u slučaju glavnog i tehnološkog projekta presudni za samu predaju projekta, jer su na popisu dokumentacije koja se ne može nadopuniti, dok postupci vezani za zaštitu okoliša mogu uključivati višemjesečnu proceduru.

S druge strane, korisnici prema prijedlogu izmjena mogu planirati projekte u istim sektorima, ali se koncentrirati samo na mehanizaciju, pazeći da im traktor ili kombajn ne iznose više od 50 posto ukupno prihvatljivih troškova. UKKRA-a smatra da se radi o promjeni koja je zbog svoje prirode toliko značajna, i u tolikoj mjeri utječe na provedbu cijelog natječaja, te korisnike dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na nove prijavitelje.

Zaključno, u svom priopćenju navode da su datumi natječaja na prijelazu izrade financijskih dokumenata za 2023. (poreznih prijava za "dohodaše" i godišnjih financijskih izvještaja za "dobitaše") pa bi bilo neophodno da se prijave projekata odgode kako bi svi prijavitelji mogli priložiti financijsku dokumentaciju za proteklu godinu potvrđenu od strane Porezne uprave.


Tagovi

UKRRA Udruga konzultanata za ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede APPRRR Natječaj za provedbu intervencije 73.10. Ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo