Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FarmShow
  • 07.06.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prvi put u Hrvatskoj predstavljena posebna izdanja Claas traktora

Na FarmShow-u tvrtka Jerković d.o.o. premijerno je u Hrvatskoj predstavila neke od modela traktora, ali i priključnih strojeva. Razgovarali smo s direktorom Alojzijem Jerkovićem.

Foto: Martina Popić
  • 753
  • 141
  • 0

Među 37 izlagača na 9. FarmShow-u u Osijeku svoj je asortiman predstavila i tvrtka Jerković d.o.o. koja ove godine obilježava svoju jubilarnu 30. godišnjicu postojanja. U razgovoru s direktorom Alojzijem Jerkovićem doznajemo kako su se neki od modela na njihovom izložbenom prostori po prvi puta mogli vidjeti u Hrvatskoj.

Riječ je o dva traktora Claas Arion i to modelima 470 sa 155 KS te 660 Cebis CMATIC s 205 KS koji je privlačio pažnju posjetitelja. Naime, riječ je o Le Mans Edition izdanju koji nije bio prepoznatljive Claas-ove satensko zelene boje već je riječ o izvedbi s posebnim lakiranjem.

"Opremljen je i paketom opreme koji uključuje uvjete za preciznu poljoprivredu, varijabilni mjenjač, preko telemetrike se mogu prenositi podaci o traktoru kao što su servisne informacije, što on radi, u kojem je stanju i slično", ispričao nam je.

Claas Arion 660 Cebis CMATIC s 205 KS Le Mans Edition

Na njihovom se izložbenom prostoru mogao vidjeti i vrlo atraktivan Axion 960 Terra Trac. "Riječ je o vrlo teškom traktoru s puno konjskih snaga, a proporcionalno njima on mora imati i dovoljno kilograma da bi prenio tu silu", pojasnio je Jerković. Upravo zato ovaj ima gusjenice kako ne bi štetio tlu jer sabijanje nije poželjno pogotovo za vrijeme površinskih obrada u proljeće.

I ovaj je model prvi puta predstavljen, a njegov izgled, veličina, komforna kabina, specijalno lakiranje, xenon i led svjetla ono su što ga čini izuzetno moćnim.

Prodan kombajn Lexion

Predstavljen je i novi kombajn Lexion serije 6900 s autopilotom i telemetrikom, koji je i prodan na sajmu. Direktor je istaknuo je kako su prvi puta u Hrvatskoj predstavili i sakupljač za djetelinsko travne smjese koji je već odradio prezentacije u lucerni, grašku i raži.

Kombajn je dobio vlasnika

"Poznato je da se lucerna treba sakupiti s lišćem jer se u njemu nalazi sva vrijednost. No, dosadašnji sakupljači rade na principu kružnih vila koje uslijed velikih okretaja i u visokim temperaturama otepu list", pojasnio je naš sugovornik. Kako kaže, ovaj sakupljač ima tzv. pick up uređaj, odnosno vrlo nježne prste koji uzimaju lucernu i stavljaju ju na pokretne trake tako da se ne gube listovi.

"Prezentacije smo već odradili s postojećim, ali i zainteresiranim poljoprivrednicima koji su vrlo zadovoljni. Stroj je koncipiran da mu možete mijenjati parametre poput brzine okretaja, visine i smjera rada, skupljanja otkosa – to ne može niti jedan do sada", otkrio je Jerković.

Najavljeni noviteti

Na njihovom su se štandu mogli pronaći i uređaji za automatsko kretanje, autopiloti za upravljanje traktorom po pravcu, a otkrio nam je kako je novitet da proširuju program za preciznu poljoprivredu 365 FarmNet.

Djelatnici tvrtke odgovarali su na upite posjetitelja 

"Gospodarstvima ćemo ponuditi jedan program koji će prikupiti podatke s čime se bave, kako i što rade, koje su to operacije koje ćemo unijeti u program, a oni će dobiti određeni pregled i preporuke te savjete za budućnost njihove proizvodnje", napomenuo je. Naime, ovaj sustav omogućit će korisnima pregled gospodarstva preko softvera, ali i pametnu gnojidbu, zaštitu i slično.

O narudžbama se razmišlja i godinu dana unaprijed

Osvrnuo se i na stanje u svijetu koje utječe na prodaju i nabavu poljoprivredne mehanizacije. "Poznato je da su u svijetu mehanizacije kretanjem globalnih kriza, Covid-a, rata u Ukrajini svi dotoci prometi roba koji su do sada bili uobičajeni prekinuti i istražuju se novi. Stoga puno proizvođača traga za izvorom materijala", opisao je jedan od problema.

Međutim, kako kaže, drugi dio je dobar, ali istovremeno i loš. Naime, cijene poljoprivrednih proizvoda vrtoglavo rastu i iz toga se akumulira jedna velika investicija kapitala koja se može uložiti u poljoprivrednu mehanizaciju i tehnologiju. 

"Proizvođači strojeva su ograničeni mogućnostima svojih kapaciteta, a potražnja je veća od proizvodnje tako da smo u deficitu s isporukom strojeva", naglasio je zaključivši da se o narudžbi za strojeve trenutno mora razmišljati i od godinu do godinu i pol unaprijed.


Fotoprilog


Tagovi

FarmShow Alojzije Jerković Jerković d.o.o. Claas


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.