Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugradnja navigacije
  • 25.05.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Jagodnjak

Provjerili smo kako izgleda ugradnja Trimble navigacije na kombajn

Ako se radi o hidrauličnoj pripremi potrebni su samo naši dodatni kablovi, ekran i antena. No, ako stroj nema tu vrstu pripreme onda ugrađujemo elektromotor koji se postavlja ispod volana, pojasnio je Denis Ćosić iz tvrtke Jerković d.o.o.

Foto: Martina Popić
  • 1.491
  • 209
  • 0

Poljoprivrednici diljem svijeta okreću se novim tehnologijama, a jedna od njih je korištenje autopilota i navigacije. Odlučili smo provjeriti kako to izgleda na domaćem terenu.

Serviseri tvrtke Jerković d.o.o. pokazali su nam kako izgleda ugradnja Trimble navigacije na kombajn. Također, otkrili su što sve kupci trebaju znati, koje su pripremne radnje, koliko traje ugradnja i što u slučaju servisa.

Zatekli smo ih kod baranjskog ratara, Gorana Mrđenovića iz Jagodnjaka koji sa svojim ocem Radetom obrađuje 200-tinjak hektara zemlje. Na prvu su stariji članovi njihove obitelji bili skeptični prema ovoj tehnologiji, no Goran je, kako otkriva, čvrsto donio odliku da si to mora priuštiti.

"Prednosti su velike. Štedimo gorivo, gnojivo, zaštitna sredstva, vrijeme, lakše je raditi, oči se manje naprežu po magli i noći, usjevi su uredniji", ispričao nam je ovaj ratar koji uzgaja pšenicu, kukuruz, ječam, soju, suncokret, a do prije par godina u njegovom se plodoredu mogla naći i šećerna repa.

Baranjski ratar Goran Mrđenović navigaciju koristi na tri stroja

Ova obitelj jedan navigator GFX 750 i kontroler NAV - 900 koristi na dva traktora i na Claas Tucano kombajnu, a prijenos obavljaju sami što traje svega 10-ak minuta. Kako kaže Goran, preciznost im puno znači pogotovo na kombajnu prilikom žetve.

Provjerava se tehnička ispravnost vozila

Više o ugradnji navigacije ispričao nam je Denis Ćosić, serviser za Trimble navigacije spomenute tvrtke. Kada se dogovore s kupcem koji sustav želi, oni dolaze na teren i ispituju tehničku ispravnost stroja na koji ju treba ugraditi. Provjeravaju prazne hodove volana, konfiguraciju, opremu i slično.

"Ako se radi o hidrauličnoj pripremi potrebni su samo naši dodatni kablovi, ekran i antena. No, ako stroj nema tu vrstu pripreme onda ugrađujemo elektromotor koji se postavlja ispod volana", pojasnio je. Kaže da se rijetko događa da je stroj tehnički neispravan, a u tom slučaju upozoravaju kupce da ga poprave jer u suprotnom navigacija neće kvalitetno raditi.

Nakon utvrđene tehničke ispravnosti pristupa se ugradnji. Kada postoji hidraulična priprema ugradnja je, kaže Denis, vrlo jednostavna, a pojasnio nam je kako ti izgleda na Claas Tucano kombajnu u vlasništvu obitelji Mrđenović.

Prijenos sa stroja na stroj traje svega 10-ak minuta

"Dakle, proces se sastoji od dodatnih kablova, antene i ekrana koje je potrebno ugraditi s naše strane, a Claas ima komponente u sebi koje su zapravo za preciznu poljoprivredu kako bi se mi mogli povezati na stroj", napomenuo je dodavši da on u sebi ima module koji pružaju komunikaciju između stroja.

"Spajamo se na njegovu CAN vezu koja predstavlja komunikacijski jezik između stroja koji se koristi, u ovom slučaju kombajna i navigacije", kaže Denis rekavši da je nakon toga potrebno unijeti licencu i kod.

"Što se tiče Claasa, unosimo njihov kod kako bi se otključao i moduli pustili komunikacijske (CAN poruke) prema navigaciji. Ako to ne napravimo, uređaj neće moći raditi", upozorio je rekavši da se licence unose putem mobitela ili USB-a.

Kalibracija i mjerenje

Kada su tu sve potrebne licence, uređaj, antena i stroj kreće se u proces kalibracije stroja te mjerenja. "Mjerimo međuosovinski razmak, širinu, koliko je antena udaljena od osovine i njezin pomak", priča nam Denis.

Nakon kalibracije slijedi unos parametara

Primjerice ako se ne izmjeri krajnji kut skretanja kotača može se dogoditi da stroj želi skretati, a ne može i prekine se proces radnje autopilota, upozorio je.

Po završetku kalibracije stroj se unosi u navigaciju. U slučaju da on nije hidraulične pripreme ona se radi preko Trimble uređaja odnosno ekrana u stroju. Nakon kalibracije unosi se 40-ak parametara poput tromosti, agresivnosti, pomaka stroja i slično. "Kada to završimo prelazimo na roll offset gdje se podešava pomak stroja lijevo – desno", dodaje.

Proces ugradnje traje od 4 do 8 sati 

To rade tako da postave AB liniju i pale navigaciju. "Pustimo ju u rad i kada vidimo da je odstupanje 0, stajemo s vožnjom stroja i drugi serviser mjeri od fiksne točke na stroju to one pored stroj primjerice 50 cm", pojašnjava Denis.

Kada se okrenu sa strojem ponovno ulaze u tu istu liniju i aktiviraju autopilot i gdje je obavljeno mjere, a drugi kolega ih zaustavlja i opet mjeri ranije spomenutu udaljenost. Ako to nije više 50 nego je 55 onda se pomak od 5 cm unosi u navigaciju i još dva puta se provjeri postupak. "To radimo da se stroj ne vraća u istu točku", pojašnjava Denis.

Kod jednostavnije ugradnje proces traje oko četiri sata

Kaže da cijeli proces traje oko četiri sata ako se radi o jednostavnijoj ugradnji na hidrauličnu pripremu, a u suprotnom je do osam sati. Prilikom rada serviseri tvrtke Jerković sve dodatne kablove "sakriju" da nisu oku vidljivi i ne smetaju vozačima stroja. Također, sve fotodokumentiraju kako bi kasnije znali gdje se koji nalazi.

Sustavima navigacije do uštede sjemena, pesticida, gnojiva i goriva

Ako se odlučite na kupnju navigacije, rade godišnji servis i imaju period kada obilaze sve kupce. Za sve poteškoće ih slobodno možete kontaktirati i u dogovoru izlaze na teren ili se iz ureda pomoću Team Viewera spajaju na vašu navigaciju i rješavaju problem.

Za sve više informacija kontaktirajte ih na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Tribmle navigacija Ugradnja navigacije Goran Mrđenović Jerković d.o.o.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner