Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 23.01.2020. 07:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Proizvođačke organizacije VSŽ: Udruživanjem poljoprivrednici jačaju svoj položaj na tržištu

Kako bi se OPG-ovce potaknulo na udruživanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji održan je radni sastanak "Proizvođačke organizacije – dosadašnja postignuća i mogućnosti novog programskog razdoblja".

Foto: Foto: Pixabay/tomwieden
  • 288
  • 29
  • 0

Osnivanje proizvođačkih organizacija još prije nekoliko godina predstavljeno je kao jedini način očuvanja hrvatske poljoprivrede, no one se na području cijele Slavonije osnivaju sporo i tek ih nekolicina sada već uhodano posluje. Kako bi se ta situacija promijenila, nositelje OPG-ova u Vukovarsko-srijemskoj županiji se potiče udruživanje. Tim je povodom održan radni sastanak "Proizvođačke organizacije – dosadašnja postignuća i mogućnosti novog programskog razdoblja". Na sastanku su prisustvovali čelnici Županije s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomirom Majdakom.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, kaže da je sastanak održan kako bi ova županija, koja snažno podupire ustroj proizvođačkih organizacija, izvijestila resorno ministarstvo o postignućima, ali i kako bi prepoznali koje su mogućnosti u novom programskom razdoblju Europske unije (EU).

Na području ove županije su ustrojene tri, a u fazi ustrojavanja još su dvije od ukupno 17 takvih oblika strukovnog udruživanja proizvođača iz agrarnog sektora koje potiče EU.

"Nakana nam je i dalje podupirati primarne proizvođače da se organiziraju iz više razloga, a prvi je da imaju snažnu pregovaračku i trgovačku poziciju i prema tržištu i prema politici. Projekti koje smo mi kao županija započeli, snažno počivaju na ovakvim organizacijama. Ne možemo očekivati da će količine povrća ili mesa za klaonicu biti izvan prostora proizvodnje i nema smisla da ih proizvodimo i izvozimo, a da naši građani vape za dobrim proizvodima“, kaže Matić.

Državni tajnik Tugomir Majdak pohvalio je napore najistočnije hrvatske županije na ustrojavanje čak tri proizvođačke organizacije (uzgoj goveđeg i svinjskog mesa te ratarski uzgoj) koje su priznate od Ministarstva poljoprivrede i na dvije koje se ustrojavaju (sektor uljarica te voća i povrća). 

Nedavno je održan i sastanak u Zagrebu s predstavnikom Europske komisije za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim po pitanju prioriteta za poljoprivredu i ribarstvo. Tada se raspravljalo o definiciji aktivnog poljoprivrednika i upravljanju poljoprivrednim zemljištem te je rečeno da se priprema pravni okvir kako bi se onemogućila kupovina zemljišta od strane onih koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Više pogledajte u video prilogu Osječke televizije: 


Tagovi

Poljoprivredne organizacije Vukovarsko-srijemska županija OPG Proizvođačke organizacije Udruživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

196


Glasova: 10

Agrarna stranka 5,1%

Glasova: 28

Domovinski pokret i partneri 14,3%

Glasova: 59

HDZ i partneri 30,1%

Glasova: 3

Javno dobro 1,5%

Glasova: 11

Most i partneri 5,6%

Glasova: 10

Možemo 5,1%

Glasova: 7

Odlučnost i pravednost 3,6%

Glasova: 6

Republika i partneri 3,1%

Glasova: 6

Socijaldemokrati i partneri 3,1%

Glasova: 39

SDP i partneri 19,9%

Glasova: 17

Nitko od navedenih 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]