Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 23.01.2020. 07:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Proizvođačke organizacije VSŽ: Udruživanjem poljoprivrednici jačaju svoj položaj na tržištu

Kako bi se OPG-ovce potaknulo na udruživanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji održan je radni sastanak "Proizvođačke organizacije – dosadašnja postignuća i mogućnosti novog programskog razdoblja".

Foto: Foto: Pixabay/tomwieden
  • 288
  • 29
  • 0

Osnivanje proizvođačkih organizacija još prije nekoliko godina predstavljeno je kao jedini način očuvanja hrvatske poljoprivrede, no one se na području cijele Slavonije osnivaju sporo i tek ih nekolicina sada već uhodano posluje. Kako bi se ta situacija promijenila, nositelje OPG-ova u Vukovarsko-srijemskoj županiji se potiče udruživanje. Tim je povodom održan radni sastanak "Proizvođačke organizacije – dosadašnja postignuća i mogućnosti novog programskog razdoblja". Na sastanku su prisustvovali čelnici Županije s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomirom Majdakom.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, kaže da je sastanak održan kako bi ova županija, koja snažno podupire ustroj proizvođačkih organizacija, izvijestila resorno ministarstvo o postignućima, ali i kako bi prepoznali koje su mogućnosti u novom programskom razdoblju Europske unije (EU).

Na području ove županije su ustrojene tri, a u fazi ustrojavanja još su dvije od ukupno 17 takvih oblika strukovnog udruživanja proizvođača iz agrarnog sektora koje potiče EU.

"Nakana nam je i dalje podupirati primarne proizvođače da se organiziraju iz više razloga, a prvi je da imaju snažnu pregovaračku i trgovačku poziciju i prema tržištu i prema politici. Projekti koje smo mi kao županija započeli, snažno počivaju na ovakvim organizacijama. Ne možemo očekivati da će količine povrća ili mesa za klaonicu biti izvan prostora proizvodnje i nema smisla da ih proizvodimo i izvozimo, a da naši građani vape za dobrim proizvodima“, kaže Matić.

Državni tajnik Tugomir Majdak pohvalio je napore najistočnije hrvatske županije na ustrojavanje čak tri proizvođačke organizacije (uzgoj goveđeg i svinjskog mesa te ratarski uzgoj) koje su priznate od Ministarstva poljoprivrede i na dvije koje se ustrojavaju (sektor uljarica te voća i povrća). 

Nedavno je održan i sastanak u Zagrebu s predstavnikom Europske komisije za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim po pitanju prioriteta za poljoprivredu i ribarstvo. Tada se raspravljalo o definiciji aktivnog poljoprivrednika i upravljanju poljoprivrednim zemljištem te je rečeno da se priprema pravni okvir kako bi se onemogućila kupovina zemljišta od strane onih koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Više pogledajte u video prilogu Osječke televizije: 


Tagovi

Poljoprivredne organizacije Vukovarsko-srijemska županija OPG Proizvođačke organizacije Udruživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com