Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 16.12.2013. 08:00

Program ruralnog razvoja još uvijek u izradi?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina opovrgnuo medijske tvrdnje da Europska komisija ima primjedbe na Nacrt hrvatske strategije ruralng razvoja, a županima poručio neka rade svoj posao

Foto: soundset.hr
  • 595
  • 67
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je zbog, kako navodi "opetovanog neistinitog, tendencioznog i zlonamjernog pisanja pojedinih medija o tome da je Europska komisija odbila hrvatski Program za ruralni razvoj" dalo sljedeće objašnjenje, "Hrvatski Program ruralnog razvoja, za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, još je u postupku izrade, tako da nije ni podnesen Europskoj komisiji i stoga nije ni mogao biti odbačen, niti će, kako se sugerira kroz pojedine medije, Hrvatska izgubiti 333 milijuna eura, koji joj stoje na raspolaganju." Time je demantirana tvrdnja kako je Program ruralnog razvoja pao na prvom ispitu.

Unatoč tvrdnjama novinara Poslovnog dnevnika, da imaju presliku dokumenta ispisanog na 327 stranica, koji vrvi primjedbama nacrta Programa, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, tvrdi da je to sve laž.

Objašnjeno je kako je posve uobičajena praksa da zemlje članice, tijekom izrade tih strateških dokumenata, šalju nacrte Komisiji, koja onda daje mišljenje i sugerira eventualne popravke. "Hrvatska prvi put priprema program za sedam godina i možda će zato trebati više konzultacija između Zagreba i Bruxellesa, ali to je apsolutno normalna procedura za svaku zemlju članicu i ovoj fazi nikakav dokument nije odbačen", pojašnjeno je.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas će prisustvovati na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije na kojoj se očekuje usvajanje reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije za razdoblje 2014. - 2020. godine i Prijelazne uredbe kojom je definirano funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014. godine.

Usvajanjem reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike ostvarit će se uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Ministarstvo poljoprivrede, ovim dodatnim objašnjenjem još jednom želi hrvatskoj javnosti i poljoprivrednim proizvođačima poručiti da se na Programu mjera za ruralni razvoj radi svakodnevno, uz konzultacije stručne javnosti i poljoprivrednih proizvođača, sa namjerom da se stvori najbolji okvir za iskorištenje ovog izdašnog europskog fonda. Kada Program bude dovršen, usvojit će ga hrvatska Vlada, a potom Europska komisija te će javnost o svemu biti informirana.

Inicijativi Zajednice hrvatskih župana koja je ponudila pomoć oko izrade strategije, Jakovina je, kako navodi Poslovni dnevnik.hr poručio, „Neka rade na svojim projektima i neka ostave ministarstvo da radi odgovoran posao“.

Foto: soundset.hr


Tagovi

Program ruralnog razvoja Tihomir Jakovina Nacrt Europska komisija Zajednica hrvatskih župana Prijelazna uredba Preslika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]