Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarne nepogode
  • 09.05.2016. 13:30

Proglašena elementarna nepogoda od mraza

Tuga i jad na licima domaćih poljoprivrednika. U Osječko-baranjskoj županiji štete od mraza 117 milijuna kuna!

  • 1.486
  • 185
  • 0

Župan Osječko-baranjske županije dr.sc. Vladimir Šišljagić donio je 06. svibnja 2016.godine Odluku o proglašenju elementarne nepogode mraz. Vremenske nepogode uzrokovane mrazom nanijele su veliku materijalnu štetu poljoprivredi Osječko-baranjske županije, ali i unesrećile domaće poljoprivrednike čiji je vrijedni rad i trud ugrožen.

Procjenjuje se da je ukupna šteta od mraza 117 milijuna kuna.

Oštećene povrtne, voćarske i vinogradarske kulture u Osječko-baranjskoj županiji

U priopćenju kabineta župana stoji slijedeće: "Sagledavajući trenutno stanje i opseg posljedica nastalih nedavnim djelovanjem nepovoljnih vremenskih uvjeta (niske temperature zraka i mraza), što je izazvalo štete kod pravnih i fizičkih osoba na ratarskim, voćarskim i vinogradarskim kulturama, na prijedlog Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda župan je proglasio stanje elementarne nepogode - mraz na području cijele Osječko-baranjske županije za povrtne, voćarske i vinogradarske kulture, a na području gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našice te općina Bizovac, Čepin, Draž, Đurđenovac, Gorjani, Levanjska Varoš, Petlovac, Petrijevci, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Trnava, Viškovci, Vladislavci i Vuka za ratarske kulture i industrijsko bilje".

Procjena šteta od elementarnih nepogoda!

Od 10 do 90% štete na kulturama

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda nadolazećih će dana pokrenuti postupak u svezi konačne procjene šteta. Ono što je sigurno je da će štete biti iznimno velike jer prema prvim procjenama gradskih i općinskih povjerenstava štete iznose više od 117 milijuna kuna, dok se postotak oštećenja kreće u rasponu od 10 do 90%.

Kada govorimo o štetama na povrtnim kulturama, u Osječko-baranjskoj županiji se ističe da se na istima procjenjuje šteta na oko 262 ha, pod voćarskim kulturama štetu je pretrpjelo 1.998,70 ha, pod vinogradima 237,67 ha te na kraju krajeva, štete na ratarskim kulturama i industrijskom bilju štetu je pretrpjelo 28.238,85 hektara.

Elementarna nepogoda i na zadarskom području

Na zadarskom području se još zbrajaju štete od mraza pa je tako procjena da je ukupna šteta nanesena vinogradarima preko 50 milijuna kuna dosadašnje prijavljene štete.

Zbog toga je u Zadarskoj županiji proglašena elementarna nepogoda uzrokovana mrazom. Štete, uz niže noćne temperature i relativno niže srednje dnevne temperature na hladnijim položajima i prirodnim depresijama, uzrok su zastoja vegetacije, stoga loza još nije ušla u fazu intenzivnog porasta.


Tagovi

Elementarna nepogoda Mraz Štete od mraza Voćarske kulture Vinogradari Ratarske kulture Industrijsko bilje Gradska povjerenstva Općinska povjerenstva Osječko baranjska županija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]