• Elementarna nepogoda
  • 04.05.2016. 07:30

Procjena šteta od elementarnih nepogoda

Krajem prošlog mjeseca, mraz i niske jutarnje temperature, uz snijeg, uništili su vinograde, voćnjake, rane povrtne i ratarske kulture. Prinosi će biti višestruko manji, štete se još zbrajaju, a neke županije su proglasile elementarnu nepogodu.

Foto: c_badeja/pixabay.com
  • 1.443
  • 69
  • 0

Krajem prošlog mjeseca, mraz i niske jutarnje temperature, uz snijeg, uništili su vinograde, voćnjake, rane povrtne i ratarske kulture. Prinosi će biti višestruko manji, štete se još zbrajaju, a neke županije su proglasile elementarnu nepogodu.

Zagrebačka i Varaždinska županija imaju velike štete

Na području Zagrebačke županije proglašena je elementarna nepogoda za devet gradova i 21 općinu, za razdoblje od 25. do 29. travnja za štete nastale mrazom na voćnjacima, vinogradima i vrtovima.

Elementarnu nepogodu proglasio je i varaždinski župan Predrag Štromar, za gotovo cijelu županiju, odnosno za četiri grada i 20 općina. Štete se procjenjuju na 75 milijuna kuna, a smatraju kako će biti i još veće. Najviše su oštećeni vinogradi, gdje su štete u velikim razmjerima, čak do 80%! Štete su u voćnjacima od 40 do 70%, a u ranim povrtnim i ratarskim kulturama od 40 do 60%.

Županije proglasile elementarnu nepogodu!!

I Požeško-slavonska županija broji gubitke

Štete su procijenjene i u Požeško-slavonskoj županiji, na području općine Jakšić i Velika, te gradova Pakrac, Požega, Kutjevo i Pleternica pa je župan Alojz Tomašević i tamo proglasio elementarnu nepogodu.

Pozivaju se gradovi i općine da od ukupno procijenjenih šteta unesu u Registar šteta u poljoprivredi, u najkraćem roku, procijenjenu štetu.

Štete i u Međimurju

Smrzavanje i gotovo potpuno propadanje ovogodišnjeg uroda poljoprivrednih kultura donijeli su štete i na području Međimurja. Župan Matija Posavec je proglasio elementarnu nepogodu za to područje te se pozivaju članovi gradskih i općinskih povjerenstava za elementarne nepogode da u najkraćem roku utvrde stanje nasada na svojem području te da u slučaju potrebe pokrenu postupak prijave štete.

Procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavljaju općinska, gradska i županijska povjerenstva uz konačnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede i Državnog povjerenstva. Zahtjevi za pomoć iz državnog proračuna za otklanjanje posljedica šteta dostavljaju se Državnom povjerenstvu u zakonom određenim rokovima putem Registra šteta koji je ustrojen 2014. godine.

Prijedlog cijena za utvrđivanje šteta

Kako ne bi došlo do razlika između prijavljenih i potvrđenih šteta, Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda svake godine objavljuje cijene i prosječne prirode poljoprivrednih kultura po županijama za utvrđivanje nastalih šteta u tekućoj godini.

U dokumentu ispod teksta možete pogledati prijedlog cijena za utvrđivanje šteta u poljoprivredi nastalih u razdoblju od 01. srpnja 2015. godine do 30. lipnja 2016. godine.

Foto: c_badeja/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Elementarna nepogoda Proglašena Varaždinska Zagrebačka Međimurje Mraz Štete Požeško-slavonska


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!