Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Natječaj
 • 04.03.2019. 15:00

Produžen natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu!

Još se stignete prijaviti na natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/ce!

Foto: Bigstockphoto/nd3000
 • 172
 • 26
 • 0

Prijave na natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu kojega četvrtu godinu zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke (EPP) Marijana Petir produžene su do 10. ožujka 2019. godine!, priopćeno je iz njezina ureda. 

Kako podsjećaju, na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici/ce koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života sa svojim projektima/operativnim konceptima, koji su tijekom 2018. godine ili završeni ili u provedbi.  

Cilj natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Prijavi se na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu

Prijavnice za natječaj mladi poljoprivrednici/ce mogu preuzeti OVDJE te je prijavnicu potrebno popunjenu poslati na adresu elektroničke pošte: hrvatska@petir.eu
Odabir "najboljeg, najinovativnijeg, najodrživijeg" projekta provest će stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju sljedećih kriterija:

 1. Upotreba novog znanja (know-how), novih metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji: Inovacija koja se bazira na sektoru može uključivati radne ili organizacijske metode, uvođenje novih oblika tehnologije koji donose promjene u odnosu na postojeću tehnologiju. Inovacija se također može sastojati od prilagođavanja ili moderniziranja tradicionalne tehnologije. Inovacija koja se bazira na zemljištu može uključivati upotrebu novih dostignuća (tehničkih ili organizacijskih) na geografskom području gdje se ona prije nisu koristila.
 2. Prijenos inovacije: Inovacija ne smije biti ograničena na jedno gospodarstvo već mora imati potencijal utjecaja ili učinka na gospodarstva u istom sektoru proizvodnje, regije ili na odnose toga područja s drugim područjima. Inovacija ne mora imati učinka samo na proizvodnju na farmi, već se također može odnositi i na pakiranje proizvoda, kanale distribucije i izvozne metode za poljoprivredne proizvode.
 3. Održivost inovacije: Inovacija mora biti ekonomski i/ili društveno održiva. Inovacija mora imati izvjesnu dugovječnost i treba izdržati ispit vremena kako bi imala učinak, umjesto da se pojavi i nestane u kratkom vremenskom razmaku.

Stručno prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od sljedećih članova: 

 • Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore,
 • Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku
 • Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca,
 • Morana Tomičić, Stručni referent Samostalne službe za informiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
 • Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore,
 • Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore,
 • Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika,
 • Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje,
 • Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista.

Medijski pokrovitelj izbora je Jutarnji list, a glavni sponzor Erste banka koja će pobjednika/cu nagraditi novčanom nagradom u iznosu od 15 tisuća kuna. Tvrtka Europinspekt Croatiakontrola pobjednika će nagraditi analizama u njihovu laboratoriju (analiza plodnosti tla, analiza ostatka rezidua pesticida, analiza mikrotoksina etc.) u vrijednosti od 5 tisuća kuna. Za pobjednika/cu natječaja, kao i za deset najboljih poljoprivrednika/ca zastupnica Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.


Tagovi

Najbolji poljoprivrednik/ca Izbor Natječaj Marijana petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).