• Poljoprivredno zemljište
  • 17.06.2020. 10:40

Produžen moratorij na prodaju hrvatskog zemljišta strancima!

Europska komisija usvojila je odluku kojom se produžava prijelazno razdoblje tijekom kojega državljani Europske unije ne mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Maja Celing Celić
  • 434
  • 296
  • 0

Europska komisija usvojila je trogodišnje produženje moratorija na prodaju hrvatskog zemljišta strancima, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Odluku je, pojašnjavaju, EK usvojila jučer, 16. lipnja, a danas (17. lipnja) je objavljena u službenom glasilu Europske unije. 

"Aktivnosti na pripremi zahtjeva započele su u lipnju 2019. godine sastankom u Bruxellesu na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se raspravili tehnički aspekti predaje hrvatskog zahtjeva za produljenjem prijelaznih mjera za stjecanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih osoba iz drugih država članica Europske unije i Europskog gospodarskog područja. Nakon toga kontinuirano su se provodile konzultacije djelatnika Ministarstva i zaposlenika u stalnom predstavništvu RH u Bruxellesu, a koje su rezultirale detaljno argumentiranim zahtjevom koji je temeljem relevantnih činjenica obrazlagao potrebu za produženjem moratorija.

Zahtjev je pripremljen u suradnji s Državnim zavodom za statistiku, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave, Hrvatskim centrom za razminiranje, Državnom geodetskom upravom i nadležnom upravom Europske komisije te je službeno podnesen u studenom 2019. godine, s obzirom na zahtjev za produženje moratorija koji je potrebno uputiti tri do četiri mjeseca prije isteka", navode iz Ministarstva. 

Današnjom odlukom Europske komisije, naglašavaju, osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju.

Moratorij na prodaju zemljišta strancima je zatražen, no je li odobren?

Inače, podsjećaju, Ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU-a. Prijelazno razdoblje, koje ističe krajem lipnja ove godine, utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica. Time bi se otežalo stjecanje poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora. 

Ugovorom je predviđena i mogućnost produženja sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane.

U dokumentu ispod teksta možete pročitati hrvatski zahtjev za produženje moratorija na prodaju zemlje strancima, predan u studenome 2019. godine.


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Moratorij Prodaja strancima Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada sam neku večer na Facebooku objavila kako smo pozitivni na koronavirus i u izolaciji, javilo na... Pročitaj cijelu bilješku »