Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 21.03.2022. 15:00

Prinudno klanje stoke, upitna proljetna sjetva - prosvjeduju španjolski i grčki poljoprivrednici

Poljoprivrednici u Španjolskoj i Grčkoj izašli su na ulice zbog sve više cijene goriva i stočne hrane. Poručuju da je njihov opstanak doveden u pitanje

Foto: Facebook/UPA - Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos
  • 777
  • 340
  • 0

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju enorman utjecaj na svjetski poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Ukrajina je najveći svjetski dobavljač stočne hrane, navodi Farmer, i jedan od četiri najveća izvoznika kukuruza u svijetu. Stočari u južnoj Europi strahuju da će biti neophodno masovno klanje životinja jer se smanjuju zalihe hrane. Najviše su pogođene Španjolska i Italija koje su poznate po svojim mesnim i mliječnim proizvodima.

Prema podacima iz 2021. godine, Španjolska ima najveći broj stoke u cijeloj EU, oko 58,8 milijuna grla goveda, svinja, koza i ovaca. Italija, s preko 22,5 milijuna grla, zauzima četvrto mjesto.

Španjolska ima najveći broj stoke u cijeloj EU (Foto: Depositphotos/albertoclemares)

Michele Liverini, potpredsjednik kompanije za hranu za životinje Mangimi Liverini SpA, je izjavio da talijanske luke na zalihama imaju stočne hrane za još 25 dana. Situacija je dodatno komplicirana nedostatkom alternativnih izvora uvoza, jer su Mađarska, Moldavija i Srbija zabranile izvoz kako bi zaštitile svoje zalihe.

Uzgajivači stoke i tvrtke javljaju da se suočavaju s velikom krizom i problemima u nabavci hrane za svoje životinje. Kako bi održali farme, bit će neophodno zaklati neke od njih i tako smanjiti broj. Problem je što za obnovu stočnog fonda trebaju godine.

Emilio Rial, direktor grupe Coren - španjolske farmerske zadruge, izjavio je za Reuters da su troškovi proizvodnje osnovne hrane porasli za 40 posto i da će poskupljenja biti neminovna.

Prosvjedi farmera u Madridu

Na tisuće španjolskih poljoprivrednih proizvođača sudjelovalo je jučer u prosvjedima u centru Madrida protiv politike vlade Pedra Sancheza.

Radio stanica Cadena Ser, koja je izvještavala o prosvjedu, ukazala je na velike razlike u broju koji navodi policija, više od 100.000 sudionika te organizatora događaja koji navode da ih je bilo 400.000.

Prosvjed je održan pod sloganom "Zajedno za polje". Izneseni su zahtjevi za promjenu poljoprivredne politike koju vodi Sanchezov kabinet lijevog centra.

Prosvjednici su novinarima ukazali na povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje kao što je nagli rast cijena goriva, kao i pasivnost vlade.

Na ulicama i grčki farmeri

Protekli petak se prosvjedovalo i u glavnom gradu Grčke, Ateni gdje su stotine poljoprivrednih proizvođača na ulici tražili dodatno smanjenje poreza te potpore zbog visokih cijena goriva i gnojiva, piše ant1news

U ovoj zemlji su poljoprivrednici organizirali višetjedne prosvjede zbog visokih cijena energije ranije ove godine. Ističu da su njihovi troškovi toliko visoki da će biti primorani proizvoditi manje i podići cijene za potrošače.

Kako bi ublažila probleme zbog rastućih troškova energije i goriva za farmere, kućanstva i poduzeća, tamošnja je Vlada od rujna do sada potrošila oko 3,7 milijardi eura.

Porez na promet gnojiva je smanjen za 46 posto na 13 posto, a objavila je da će biti dodatno snižen, za 6 posto. Najavljena je olakšica poreza na gorivo za poljoprivredna vozila.

Poljoprivrednici ističu da je sve postalo preskupo, od goriva do stočne hrane i da je njihov opstanak doveden u pitanje.

"Ne možemo obrađivati naše njive, kupiti gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, kupiti sjeme, gnojivo. Bit će problema s opskrbom hranom u zemlji", rekao je poljoprivrednik Diamanto Kritikou.


Tagovi

Klanje životinja Stočna hrana Protesti Grčka Španija Italija Troškovi Sukob u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]