Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 09.03.2022. 09:40

I Srbija stopira izvoz ulja, brašna i glavnih žitarica

Najavljeno je i donošenje odluke da država poljoprivrednicima sufinancira cijene goriva.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi (ilustracija)
  • 336
  • 70
  • 0

Srbija će zaustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna od četvrtka, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za TV B92.

"U Europi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade što je to što Rusija neće izvoziti", naveo je dodajući da cijene idu u nebo, a da je njihova prednost u pšenici i kukuruzu.

Vezano uz zabranu navedenog, poručio je da će zemlja istog imati dovoljno za sebe i - regiju.

Pripremljena je i odluka Vlade o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih država, kako bi se osigurala puna opskrba tamošnjeg tržišta. Naveo je da je cijena euro dizela na benzinskim stanicama 179 dinara po litri (11,48 kuna), a sutra će u veleprodaji biti 193 dinara (12,38 kuna), prenosi RTS.

"Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla stabilizirati cijene, da ne idemo u inflaciju, da se ljudi mogu osjećati sigurno."

Time bi, kaže, cijena eurodizela bila 181 dinara (11,61 kuna). 

Najavio je i donošenje odluke da država poljoprivrednicima sufinancira cijene goriva. Tako će na NIS-ovim pumpama za njih ostati 179 dinara (gotovo 12 kuna), najmanje narednih mjesec i pol, a za sve druge bit će minimalno povećanje.

Stižu kritike Mađarskoj i Moldaviji zbog zabrane izvoza žitarica

Podsjećamo, odluke o zabrani izvoza žitarica i uljarica uvele su Mađarska i Moldavija. Rumunjska trenutno ne razmišlja o ograničavanju izvoza dok Bugarska povećava svoje rezerve te žitarice i ostale robe.


Tagovi

Zabranjen izvoz Aleksandar Vučić Cijene goriva Struja Akzice Carine


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.