Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 11.02.2022. 10:30

Prijedlog novog zakona o komasaciji poslan u Sabor - osigurana i sredstva

Postojeći zakon, na snazi je od 2015. godine, no nije zaživio na terenu. Vlada je odlučila izraditi novi kojim će olakšati taj proces

Foto: Renata Prusina/Arhiva Agrokluba
  • 1.798
  • 276
  • 0

Vlada je jučer u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o komasaciji, kojim se planira provesti okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, za što je u razdoblju do 2026. godine osigurano ukupno 313 milijuna kuna.

Ovim se prijedlogom želi omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta, kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i njegove površine, odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnju vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture, stoji u priopćenju Vlade.

Postojeći nije zaživio na terenu

Postojeći zakon, na snazi je od 2015. godine, no nije zaživio na terenu. Vlada je sada odlučila izraditi novi kojim će pokušati olakšati taj proces, a potporu je dobila i od Europske komisije. Za njegovo provođenje u iduće četiri godine, naime, osigurano je ukupno 313 milijuna kuna, od čega iz Mehanizma za oporavak i otpornost 263 milijuna, a iz nacionalnih sredstava 50 milijuna kuna. 

Prema riječima ministrice poljoprivrede Marije Vučković, novi zakon stvorit će preduvjete za učinkovitu provedbu komasacije poljoprivrednog zemljišta u svrhu okrupnjivanja katastarskih čestica male površine i nepravilnog oblika u veće i pravilnije. Također, kazala je, utjecat će pozitivno na poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, kao i na stvaranje veće dodane vrijednosti te će postaviti osnove za bolje uvjete za obrađivanje poljoprivrednog zemljišta uređenjem puteva i komunalne mreže te  uređenjem imovinsko-pravnog odnosa, sve u svrhu razvoja  i unapređenja ruralnog prostora.

Definiranje načela

Prijedlogom zakona definiraju se načela za provođenje komasacije, prije svega načelo jednake vrijednosti te načelo oblika, uporabe i položaja zemljišta te se omogućuje jednostavniji pristup sredstvima za podmirenje troškova putem programa komasacije poljoprivrednog zemljišta, kojega će donijeti Vlada kao nacionalni akt planiranja, u skladu s osiguranim sredstvima.

Ministrica Vučković je navela kako će se smanjiti broj tijela uključenih u planiranje i provedbu komasacije sa 17 na njih 11, te su preciznije podijeljene nadležnosti između tijela uključenih u provedbu komasacije.

Što donosi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta vrijednoj 250 milijuna kuna?

Ministarstvo poljoprivrede uspostavit će i voditi informacijski sustav komasacije u elektroničkom obliku, u okviru kojega će biti registar, a nositelji mogu biti jedinice lokalne samouprave, Grad Zagreb ili ministarstvo.


Tagovi

Vlada Zakon o komasaciji Saborska procedura Okrupnjavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]