Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji deponij
  • 21.04.2023. 13:30

Prijavi glupana koji baca smeće na polje, u šumu, pored puta

Divlje odlagalište, ekocid, ali i zlostavljanje životinja, možete anonimno prijaviti pomoću aplikacije koju su kreirali u organizaciji Ranger Hrvatska. A onda oni nastupaju

Foto: FB/Ranger Hrvatska
  • 623
  • 168
  • 0

Koliko duboko moramo ući u neku šumu, a da ne bismo zatekli hrpu otpada koju je netko ondje istovario pored svih zelenih otoka, organiziranog odvoza, mogućnosti odvajanja, reciklaže i što nije zanemarivo, ponovne upotrebe. 

Ne sjećam se da sam ikada prošetala uz kakvo polje, kroz rit, šumarak, a da nisam ondje naišla na hrpe građevinskog otpada, plastične ambalaže, dijelova namještaja, dječjih igračaka, odjeće, posuđa...

Radi se uglavnom o područjima koja se nalaze u blizini urbanih sredina, dakle mogućnosti da se to isto smeće odveze u najbliže reciklažno dvorište. No, zašto bi se neki beskičmenjak, primitivac i obični bijednik bakćao s razdvajanjem razbijenih pločica i ženine stare robe, ili kuhinjskog kredenca od dječjih igračaka? Zašto bi ih separirao svako u svoju vreću, odvezao do zelenog otoka ili reciklažnog dvorišta i svaki taj predmet spremio u njegovo kontejner? Zašto bi se trudio oglasiti da poklanja stvari koje se još mogu iskoristi i tako nekome pomogao? 

Zašto? Zato jer mu se ne da. I jer je glup.

Sa sve četiri noge još je iskoristiv za igru

Krk kao primjer dobre prakse

Dan planeta Zemlje obilježava se u subotu, 22. travnja. U čitavoj se Hrvatskoj organiziraju akcije čišćenja divljih deponija u šumama, uz lenije i druge punktove. Aktivisti će se okupiti, zasukati rukave i poput kakvih luda čistiti tuđe smeće, da ne kažem onu drugu riječ. A beskičmenjaci će im se podsmjehivati s prstom u nosu. 

I znate što je najgore? Njih je sve više. 

"Nismo dovoljno ekološki osviješteni. A ni kružno gospodarenje otpadom ne funkcionira", ističe Hrvoje Jurković, voditelj organizacije Ranger Hrvatska. Kaže kako su stvari čak postale gore, posebno u Zagrebu, nakon što je uveden novi model naplate odvoza otpada.

No, Jurković ističe i primjere dobre prakse. Na prvom je mjestu Krk koji je svojevrsni pionir u odvojenom prikupljanju otpada koji doseže 60 posto, a cilj im je doći do 75 posto. 

U Hrvatskoj su tek četiri grada koja su u 2021. premašili EU normom propisanu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a to su Prelog, Koprivnica, Osijek i Mali Lošinj. 

"Na Krku fantastično rade. Educiraju stanovništvo, razvrstavaju i što je najbolje, recikliraju", naglašava Jurković. 

Znači, nije samo do onog glupana koji natovari u prikolicu smeće iz šupe pa ga odveze na kilometar, dva, udaljeno polje. Nego je i do onog glupana koji sjedi u gradskoj ili općinskoj fotelji, ali ne zna i neće na pravi način upravljati svojom lokalnom zajednicom, ili barem organizirati ljude koji znaju educirati, razvrstavati, reciklirati. Dati im priliku da nauče i druge pa da onda zajedno doprinesu zdravijem i očuvanijem okolišu svog sela ili grada. 

Novo parkiralište, staro smeće

Kako prijaviti glupana? 

A da se ne bismo vrtjeli u krug, pobrinuli su se rendžeri. Naime, kreirali su aplikaciju pomoću koje svaki građanin Hrvatske može prijaviti divlja odlagališta otpada, ali i zlostavljanje životinja, ekocid, devastaciju prirode. 

Do kraja mjeseca se provodi faza testiranja demo verzije aplikacije naziva "Budi i ti Rendžer čuvar prirode",. 

"Nakon što nam stigne prijava o odlagalištu, zlostavljanju životinja i lokaciji gdje se to dogodilo, mi izlazimo na teren, a po potrebi s nama dolazi komunalni redar i policija", pojašnjava Jurković proceduru. Od kako testiraju ovu aplikaciju, javljaju im se građani iz cijele Hrvatske. 

Treba naglasiti da je prijava anonimna, a oni su ti koji nakon istrage prijavljuju osobu koja je napravila određenu štetu. 

Aplikaciju možete preuzeti na ovom linku.

Nakon toga je potrebno napraviti tek nekoliko koraka: 
1. Otvoriti u pregledniku 
2. Upisati datum i vrijeme uočavanja štete
3. Odabrati tip štetnog događaja
4. Odabrati lokaciju
5. Priložiti fotografiju 
6. Opisati štetni događaj
7. Klikom na Submit poslati prijavu

Osim ovoga, karlovački rangeri ove subote, 22. travnja organiziraju akciju čišćenja na pet lokacija - odmorište Dubravci, Mrežnički Venac, kanal Kupa-Kupa, Stative, a više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici

Budi dobar, uzmi vreću

Možda se i u vašem mjestu i okolici održava kakva akcija vezana uz Dan planeta Zemlje. Pridružite se ili se pak s vrećom za smeće zaputite do obližnjeg polja pa sami malom gestom skupljanja smeća doprinesite zdravijem i ljepšem planetu Zemlja. 

Jer, znate onu staru - lud i dobar su braća. 


Tagovi

Ranger Hrvatska Aplikacija Divlje odlagalište Prijava Dan planeta Zemlja Akcija čišćenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]